Британските острови Оркни искат независимост от Лондон

Островите Оркни могат да напуснат Обединеното кралство и да се превърнат в самоуправляваща се територия на Норвегия, след като съветът му реши да проучи „алтернативни форми на управление“. Това разкри Би Би Си.

Архипелагът край северното крайбрежие на Шотландия също ще обмисли промяна на правния си статут в рамките на Великобритания, тъй като се стреми да осигури повече икономически възможности.

Ръководителят на съвета на островите Оркни Джеймс Стокън внесе предложение да се проучат „скандинавските връзки“, както и да се разгледат управленските структури на зависими от короната територии като Гърнси, Джърси и остров Ман.

Оркни е под норвежки и датски контрол до 1472 г., когато островите са дадени на Шотландия като гаранция за зестрата на Маргарет Датска при брака ѝ с шотландския крал Джеймс III.

Стокън заяви пред BBC News: „Ние сме били част от норвежкото кралство много по-дълго, отколкото сме били част от Обединеното кралство.

На улицата в Оркни хората идват и ме питат: кога ще върнем зестрата? Кога ще се върнем в Норвегия? Там има огромна близост и огромна, дълбока културна връзка. Точно сега е моментът да проучим какво е възможно.“

Той заяви, че Оркни е бил „ужасно провален“ от правителствата в Единбург и Лондон, като финансирането на глава от населението е по-малко, отколкото получават Шетланд и Западните острови.

Докладът, който предстои да бъде разгледан от Съвета, споменава и Фарьорските острови, самоуправляваща се територия на Дания в Северно море.

Либералдемократическият депутат от Оркни Лиъм Макартър заяви, че „поставянето на бариери“ крие опасности, но подкрепи овластяването на островните общности.

„В понеделник ще се срещна с местните съветници и ще ми е интересно да науча повече за това, което се предвижда“, каза той. „Подобни предложения бяха разгледани от съвета на островите Оркни по време на последния референдум за независимост и аз искам да разбера по какво ще се различават те.

„На местно ниво мисля, че жителите на островите също ще искат да бъдат уверени, че това упражнение няма да доведе до отнемане на ресурси на съвета от ежедневното функциониране на услугите в момент, когато те са подложени на истински натиск.“

Въпреки че предложението не ангажира съвета с нито един от вариантите, в доклада на служителите се казва, че всяка конституционна промяна вероятно ще изисква комбинация от петиции, референдуми и законодателство в Холируд и Уестминстър.

Предложението ще бъде обсъдено от съвета във вторник.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *