Британците пият фантастично вино заради климатичните промени

Аштън Кърби започва работа в лозето Bewl Water, разположено сред хълмиста местност в Източен Съсекс, Англия, когато родителите му го купуват в занемарено състояние преди три години.

Оттогава насам 20-годишният младеж не спира да печели признания за уменията си във винопроизводството, а тази година става носител на Златна награда за своето Reserve Cuvée 2018 от британската асоциация на производителите WineGB, пише Reuters.

Според него, по-топлото британско време в резултат на климатичните промени дава възможност да се произвежда „фантастично вино“, което описва като английски Совиньон Блан.

 

Миналата година изследване на Университета в Рединг подчерта въздействието на климатичните промени върху лозарските райони на Великобритания до 2050 г., отбелязва Reuters.

Според прогнозите, температурите и валежите в региони като югоизточна и източна Англия означават, че гроздето Шардоне, отглеждано в Обединеното кралство, „ще бъде достатъчно зряло, за да се произвежда висококачествено вино през повечето години“.

Според WineGB, британската винарска индустрия се развива с феноменални темпове, като до 2032 г. се очаква площта на насажденията да се удвои.

„Това, което започваме да наблюдаваме, е появата на ново поколение винопроизводители“, обяснява временният главен изпълнителен директор на организацията Нед Аути.

„Изведнъж се появява тази нова младежка енергия и вълнение, които не са ограничени от начините на мислене, които са се развили около стария климат. Това е наистина вълнуващо за наблюдение.“, обяснява експертът.

Младият винопроизводител Аштън Кърби, който е с ексцентричен външен вид – перхидролена коса и хеви метъл тениска, не отрича, че спечелването на наградата е голямо признание за него.

„Това е начин да покажа на всички, че съм тук… и вижте, правя фантастично вино, ето го доказателството“, допълва той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *