БСП предлага европейската практика минималната работна заплата да стане 50 % от средната от 1 юли

„БСП настоява за увеличаването на минималната работна заплата от 1 юли от 780 на 850 лв. – това наше предложение засяга около половин милион българи – работещи бедни“, заяви от парламентарната трибуна днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„За всички е очевидно, че тези хора с минимална работна заплата не могат да покрият ежедневните  си нужди и се обръщам към самозваното евроатлантическо мнозинство. Казвам „самозвано“ – защото вие сами си сложихте този етикет. Претендирате, че сте единствените прогресивни, европейци, напредничави,а всички други сме нещо останало. Та, обръщам се към ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС – управляващото мнозинство „евроатлантици“ – дали уважавате европейското право, европейската практика и европейската политика? В конкретния  случай – директива на Европейския парламент и на Съвета относно адекватни минимални работни заплати в ЕС? Защото тази директива говори за минимална работна заплата в размер на 50 % от  средната и точно това предлагаме ние от БСП“, подчерта Корнелия Нинова.

„Та, уважаеми „евроатлантици“ в кавички – постоянно ще ви го повтаряме, уважавате ли европейското право, практика, призиви и желание на прогресивните европейски народи да се борят с с бедността и неравенствата или вашият евроатлантизъм  се свежда до джендър идеология и война, и е параван за кражби и корупция? Смятате, че като сте си сложили този параван – „ние сме евроатлантици и не можете да ни закачате“ – зад този параван можете да правите  всичко друго“, обърна се към управляващите лидерът на социалистите и ги призова този път да приложат европейското право, практики и желание на европейските народи – минимална заплата да е 50 % от средната, сега и веднага, от 1 юли – 850 лв. за 500 000 работещи бедни.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *