Вагнеров фестивал в Софийската опера

Всичките седем заглавия на Рихард Вагнер, които до този момент са в репертоара на Софийската опера, ще бъдат показани пред публика от 8 до 30 юли – „Рейнско злато“ (8 юли), „Валкюра“ (9 юли), „Зигфрид“ (11 юли), „Залезът на боговете“ (13 юли), „Тристан и Изолда“ (23 юли), „Парсифал“ (25 юли), „Летящият холандец“ (29 и 30 юли), научи ДУМА от Софийската опера и балет. Вагнеровият фестивал е посветен на 210 години от рождението на композитора.

Интересът на акад. Пламен Карталов към творчеството на Вагнер е отдавна. Той решава да започне тетралогията още през 2010 г. с премиерата на първата част „Рейнско злато“. В следващите три години публиката аплодира „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

Новата продукция „Пръстенът на нибелунга“ е с нови декори, костюми и режисьорска концепция, с изцяло български оперни артисти. Диригент на спектаклите е Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите – на Християна Михалева. „Правим един нов „Пръстен на нибелунга“, уверени, че той ще бъде подобрен, концептуално разширен и даващ нов тласък към оперни сцени, към които вече имаме покана“, споделя акад. Пламен Карталов.

Новата визия на постановката е вдъхновена от сюрреализма, има нещо от Кандински, казва сценографът Ханс Кудлих. Той отбелязва, че България му е много интересна, а с Пламен Карталов се разбират от половин дума. „Това, което харесвам на Карталов, е, че умее да разказва истории за публиката. Той тръгва от музиката и сглобява действието от отделни парченца, така че да се получи едно вдъхновяващо цяло. Това го отличава от обичайните постановки на други режисьори“, добавя Кудлих.

Пламен Карталов дава път на младите артисти на операта, за да изгреят след това на световните сцени. Поканени са най-добрите специалисти, които да работят с тях, като една от тях е оперната прима Анна Томова-Синтова. Тръгналият преди 20 години от Софийската опера бас Орлин Анастасов също проведе майсторски клас в Софийската опера.

Сопраното Радостина Николаева посочва, че зрителите ще видят един нов прочит на операта, който се надява да бъде приятна изненада и всички да изпитат удоволствието, което носи Вагнер.

Оперната певица Мариана Цветкова отбелязва, че е участвала в първия „Пръстен на нибелунга“ преди повече от 12 години. „За мен е чест, че все още продължавам да пея, макар че много – и журналисти, и колеги, ни обвиниха, че ще останем без гласове. Това не е вярно. Рихард Вагнер не е просто труден за пеене или за поставяне. Това е една визитна картичка на всеки голям театър по света“, казва Цветкова. Този път тя ще изиграе Фрика, защото по думите й няма как една 50-годишна жена да бъде амазонка.

„Най-важното е да препрочетем музиката още по-дълбоко и да влезем с дълбоко разбиране и проникновение в един фантастичен разказ на герои и събития, и общества, тръгвайки от митологичното време в контекста на съвремието и с поглед към бъдещето. Защото музиката на Вагнер е музика на бъдещето“, казва акад. Карталов.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *