Връчиха наградите на Родопи филм фест

„Отечество“, „Дъщерята на художника“ и „Нямаш място в нашия град“ са отличените заглавия  на Родопи филм фест (Rhodope International Documentary Film Fest – RIFE), съобщи БТА. Наградите бяха връчени на официална церемония по закриване на Третия международен Родопи филм фест, който се проведе от 6 до 9 юли в Смолян. Близо 50 филма от цял свят участваха в тазгодишното издание.

„Отечество“ (Италия) на режисьора Франческо ди Джиоя получава награда за най-добър късометражен филм. В категорията среднометражни филми призът се присъжда на „Дъщерята на художника“ (Израел) с режисьори Маргарита Линтон и Янив Линтон. Българският филм „Нямаш място в нашия град“ на режисьора Николай Стефанов печели наградата при пълнометражните ленти.

Специалните награди на M&S Music Тонстудио се присъждат на „Отечество“ и „Самотни дъбове“ (Германия) на Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал и Йенс Мюлхоф. Присъдените от Aero Vision отличия получават „Детство“, „На лов за боклук“ (Гърция), „Една провинциална болница“ (България – Германия).

Фестивалът се откроява с пъстра програма от изключително качествени филми на различна тематика – екология, биоразнообразие, темата за радикализацията в обществото, много човешки истории и съдби, коментира Илина Перянова, главен програматор на RIFE.

Международният документален Родопи филм фест се организира от „Бул Док“ ЕООД, съорганизатор е Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерството на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян, партньор е и Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *