Втори джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“

Второто издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ ще се състои от 4 до 9 август в Боровец. Ще открие отново Биг бенд Благоевград със солисти, който отбелязва тази година своето 30-годишно активно участие на сцената. Поканили са специален гост – победителката в „Гласът на България“ Жаклин Таракчи, научи ДУМА от организаторите.

Публиката ще се потопи във високия професионализъм на братя Владигерови (Австрия) и на „Zone C“ – създадена през 1992 г. от пианиста и композитор Васил Пармаков, а днес неговите партньори Стоян Янкулов-Стунджи и Веселин Веселинов-Еко са заедно с Васил Спасов – пиано, и Мирослав Иванов – бас; на „Джазаница“, която пречупва през езика на съвременния джаз неравноделни ритми; на Михаил Йосифов&Новините в джаза, Васил Петров, „Дърти пърчис“; Надя Тончева предлага новия си проект „Бразилиадо“.

Второто издание на фестивала е разширено, в жанрово и стилово отношение, с банди като „Калибърти“, „Майк Сакс“. Манал Ел-Фейтури ще ни потопи в музикалния свят на Уитни Хюстън, съпроводена от групата „VSOP“, която ще чуем и самостоятелно. За първи път в България ще свирят в квартет известните не само в Германия братя Васерфур. Изненада за джазмените ще бъде секстетът от Индия „4th Element“, който в дебютния си албум от 2019 г. слива джаз, фънк, аренби и соул.

Атрактивните „Джайв ейсис“ (Великобритания) пристигат за пореден път в България. Другата британска група – „Мат Бианко“, която концертира по света с новия си двоен албум „The Essential Matt Bianco“, също ще вдигне публиката на крака. А Роберто Фонсека (Куба) ще видим с неговия 10-членен бенд. Направлението „Класиката в джаза“ продължава със септета „Пресечни точки“, създаден от виолончелистката Линда Манчева (Берлин), която благодарение на поканите от братя Владигерови за съвместни участия, се заинтригува и от света на джаза.

Идеята в съпътстващата програма да се представят книги и автори се осъществява и тази година – със среща-разговор с Георги Господинов и Анджела Родел на 5 август от 11,30 ч. в Художествената галерия на Самоков. Джаз академия за деца, както и джемсешъни – всяка вечер, са неотменна част от програмата. Всички прояви са със свободен вход.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *