Евакуираха над 19 000 души заради пожара на гръцкия остров Родос

Евакуираха над 19 000 души заради пожара на гръцкия остров Родос.

 

Около 19 000 души бяха евакуирани от домове и хотели през последните два дни на Родос, след като пожарите, горящи от сряда, набраха скорост и пламъците достигнаха крайбрежните курорти на югоизточното крайбрежие на острова, съобщава Ройтерс.

Хиляди туристи и местни, бягащи от горските пожари на гръцкия остров Родос, намериха убежище в училища и приюти в неделя, като много от тях бяха евакуирани с частни лодки, тъй като пламъците заплашваха курортите и крайбрежните села.

В гасенето на пожарите участват над 250 пожарникари и 18 самолета.

„Димът идваше. Затова всички тръгнахме пеша. Вчера изминах 12 мили (19 км) в тази жега. Отне ми четири часа“, каза британският турист Крис Фрийстоун.

Фрийстоун е настанен в спортна зала в столицата на острова, която не е засегната от пожарите.

Туроператорът TUI коментира, че екипите му правят всичко възможно, за да подкрепят клиентите и са изпратили допълнителен персонал, за да помогнат в аварийната ситуация.

Гръцкото министерство на транспорта излезе с информация, че TUI и Jet2, които обслужват по-голямата част от туристите на Родос, са планирали 14 редовни полета от летището на Родос, евакуирайки около 2700 пътници до 03:00 сутринта местно време.

Шейн и Чарли Мърфи-Джоунс били на Родос за сватба, когато получили сигнал за евакуация на наетата вила в събота вечер.

„Преминахме от рая в ада и беше лудост“, разказва Шейн Мърфи-Джоунс, след пристигането си на летище Гетуик в Лондон късно в неделя.

Температурите през последната седмица надхвърлиха 40 градуса по Целзий в много части на Гърция. Освен на Родос, службите за спешна помощ бяха заети и с пожари на остров Евия, източно от Атина и на остров Корфу, където властите наредиха евакуация на редица малки населени места.

Представител на пожарната коментира, че горските пожари на Родос са засегнали 10% от хотелите в централната и югоизточната част на острова. Северната и западната част не са засегнати.

Според властите пожарите на Родос в голямата си част са овладени.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *