Европа върви към най-горещото лято от 2003 г.

Европа върви към най-горещото лято от 2003 г., като температурите в много страни се очаква да достигнат до 40 градуса по Целзий. Това е резултат от комбинация от фактори, включително изменението на климата и Ла Ниня, климатично явление, което води до по-топло време в Северното полукълбо.

Във Франция температурите вече са надвишили 30 градуса по Целзий и се очаква да продължат да се покачват през следващите дни. В Испания, Португалия и Гърция също се очаква да бъдат регистрирани високи температури, като в някои райони температурите може да достигнат до 45 градуса по Целзий.

Тези горещини вече имат значителен ефект върху живота в Европа. Във Франция са затворени училища и детски градини, а в някои градове са въведени ограничения за движението на автомобили. В Испания и Португалия са избухнали горски пожари, които са принудили хиляди хора да напуснат домовете си.

Европейските правителства са предприели мерки за справяне с горещата вълна. В много страни са обявени червени и оранжеви кодове за горещина, а хората са съветвани да останат вкъщи и да избягват прекомерното излагане на слънчева светлина.

Правителствата също така са изпратили пожарникари и други служби за спешна помощ в районите, засегнати от горски пожари.

Най-тежките пожари са в Португалия, Испания, Франция и Гърция. В Португалия пожарите са изпепелили над 100 000 хектара горски площи и са принудили над 10 000 души да напуснат домовете си. В Испания пожарите са изпепелили над 20 000 хектара горски площи и са принудили над 2 000 души да напуснат домовете си. В Франция пожарите са изпепелили над 10 000 хектара горски площи и са принудили над 1 000 души да напуснат домовете си. В Гърция пожарите са изпепелили над 5 000 хектара горски площи и са принудили над 500 души да напуснат домовете си.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *