Живот на два континента с аромат на канела

Днес ще ви разкажем за една вдъхновяваща жена. Изключително скромна и с непобедим дух. За нея няма „не мога“, дори когато животът й поднася страхотно изпитание. Тя се изправя, побеждава и жъне успех след успех. Това е Таня Перера.

Красивата брюнетка е родом от с. Къпиново, област Велико Търново, а в родът й всички са столетници. Леля й е известната оперна певица и солистка в Метрополитен опера в Ню Йорк Мариана Паунова. Във вените на Таня тече болярска кръв и непримиримият й характер със статуквото я отвежда в Шри Ланка. Така започва един живот между два континента. Защо е с аромат на канела, предстои да разберете.

Перо

„Всичко започна когато влязох в залата по бойни изкуства“, спомня си с усмивка Таня. Там тя среща бъдещият си съпруг Пиятиса Перера – Перо, който по това време е треньор по айкидо. „Първото нещо, което го попитах беше дали има цейлонски чай“, усмихва се тя и споделя, че обожавала тази напитка още от дете. Перо остава очарован от красотата й и не спира да й набавя екзотичната напитка директно от Шри Ланка. Цейлонският чай сплотява двамата и решават да направят общ бизнес. Посвещават цялата си любов именно на чая, който се оказва виновник за преоткриването им. Отварят малко уютно магазинче в центъра на столицата, където освен цейлонски чай се предлагат и редица екзотични подправки. След като виждат доволните усмивки на клиентите си и големият интерес, двамата решават да затворят кръга и да произвеждат сами чаят и подправките. „Изключително много държа на качеството“, разказва Таня „и това ме накара да замина за Шри Ланка и да направим собствени плантации, за да можем да предлагаме винаги пресни продукти“. Построяват свой цех в азиатската държава, наемат хора и започват усилена дейност. Магазинчето им предлага домашно къри, канела, черен пипер и още много други екзотични подправки. Къщичката им в Шри Ланка е сред красива зелена природа. В дворът растат банани, ананас, кокос, като най-чест гост им е дружелюбна игуана, която в последствие се превръща като домашен любимец и често ги посещава, когато е гладна. Таня не издържа дълго време на жегата и влагата и това я кара да пътува постоянно между двата континента. Ароматът на прясна канела, дружелюбните хора там и екзотиката са постоянно в мислите и сърцето й. Любимият Перо също. Негова основна задача е да наглежда работниците, да се грижи за цеха и плантациите и за снабдяването на винаги пресни подправки и чай. „Много време ми отне докато изуча за какво могат да се използват и как. Определено си заслужаваше. Вече се лекувам само с подправки и чай и антибиотици не съм пила с години“, развълнувано ни разказва Таня Перера. „Никога няма да забравя как една майка ме потърси, защото детенцето й беше с генетична бързо развиваща се болест. Лекари в чужбина й бяха препоръчали да използва Цейлонска канела. Тя беше много скептична за качеството, но все-пак ми се довери и вече 10 години ми е клиент “,  продължава разказа си тя. Това я кара да продължи дори в най-трудният й момент.

Чаят се бере ръчно

 

Всичко приключи

Една есенна сутрин Таня получава вест, че магазинчето й трябва да затвори. Веднага. Всички усилия стават напразни. Започва строежът на поредната метро станция и без предупреждение са затворени редица малки търговски обекти. Сърцето й е съкрушено. Докато се чуди по кой път да поеме, идва и страшната вест за коварно заболяване. Светът спира. Мечтите угасват. „Това беше най-трудният миг в живота ми“. Клиентите обаче не я изоставят и не спират да я търсят. Перо е до нея. Месец след месец, красавицата бавно се съвзема. Непреклонният й дух й помага и усмивката отново се завръща на лицето й. „Не спирах да мисля за ароматът на прясна канела. Така завладяващ, че нямах друг избор, освен да се изправя отново на крака. Беше трудно, но тогава разбрах, колко много ме обичат хората и колко голяма нужда имат от мен и моето магазинче“, с блясък в очите не спира да разказва.

Кукурма и Канела

В магазинът за подправки и чай „Цейлон Спайс“ винаги държат да има прясна кукурма и цейлонска канела. Те се използват предимно за здравословни проблеми и поради тази причина се внасят винаги в малки количества. Канелата се пие за понижаване на кръвната захар, за регулиране на кръвното налягане, за изчистване на организма. Кукурмата пък е антиоксидант, природен антибиотик, засилва имунната система. За да има ползва от тези билки, трябва да са минали не повече от шест месеца от тяхното производство. „Гарантирам, че в България и дори в Европа не може да се намери това нещо“, споделя Таня. „В моментът, в който Перо е произвел кукурмата и канелата, веднага ги пакетира и изпраща със самолет. Всичко това се случва за 10-15 дни максимум.“, гордо допълва тя. Показва ни и най-скъпият чай в света – белият чай. Зеленият, черният и белият чай са едно растение. Зеленият и черният чай се берат от вече разтворените листа. Белият е съвсем младото листо, което е много наситено с антиоксиданти и минерали. Бере се само ръчно и само леко се изсушава, без да се оставя да ферментира. Белият чай не съдържа кофеин и може да се пие през целият ден. Въпреки, че цената му е много висока, той е и доста икономичен в сравнение с другите чайове.  Друг много екзотичен и скъп чай е синият чай. За един килограм суха билка, трябва да се наберат минимум 15 000 цветчета, което е наистина много работа.

В животът няма случайни неща

След много препятствия и успехи, Таня случайно среща двойка, която иска да направи ресторант, в който да се предлага Шрилантска кухня. Те усилено търсят местен готвач и се обаждат на почетния консул на Шри Ланка у нас Борислав Сарандев с молба да ги свърже с някой от азиатската държава. Той веднага им предлага усмихната Таня, която не само познава добре местната кухня, а се е занимавала и професионално с кулинарство. „След като ми направиха предложението, точно три минути ми трябваха, за да се съглася. Нямаше и как да откажа. Това ми беше мечта. Сега напълно затворих кръга и в заведението се готви само с прясно доставени подправки от нашите земи в Шри Ланка“, щастливо продължава разказът си Таня. „В животът няма случайни неща. Всичко е предопределено“, смята красавицата.

Таня Перера доказва, че няма невъзможни неща. Разстоянието от 7 000 километра не успява да раздели двама влюбени, а дори ги прави още по-сплотени и гледащи в една посока. Животът между два континента се оказва очарователен и сбъдващ мечти. Особено, ако денят започне с цейлонски чай и с аромат на канела.

Автор: Сибила Кусева

 

къщата им в Шри Ланка
домашният им любимец