Зелените отново се опитват да блокират наредбата за дивото къмпингуване

Вчера в зала Запад на Народното Събрание се проведе кръгла маса за регулирането на дивото и свободното къмпингуване. Тя бе организирана от депутатът Ивайло Мирчев, а на нея присъстваха кметове на населените места по българското Черноморие, няколко организации, представляващи местните жители, както и почти всички известни зелени активисти като Тома Белев, Борислав Сандов, Андрей Ковачев и Албена Симеонова.

Повод за кръглата маса е почти готовата и дългоочаквана наредба, която да урегулира дивото къмпингуване по Черноморието.

В началото на срещата от представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството стана ясно, че тя е съгласувана с всички други министерства, които вече са дали положителни становища. Единствената стъпка, която остава, е тя да бъде публикувана в държавен вестник от министъра на регионалното развитие.

На срещата първоначално мненията си изразиха местните управници. Сред тях бяха кметовете на Царево и на Шабла. Те изразиха позициите си, че наредбата трябва да бъде готова час по-скоро, тъй като без нея морските общини нямат възможност да осъществяват никакъв контрол над хората, които създават цели селища от палатки и каравани край морето, без да плащат една стотинка, а в същото време общините плащат стотици хиляди левове от парите на местните данъкоплатци за сметоизвозване.

След това дойде и ред на природозащитниците, ясно показаха, че не искат наредбата да бъде обнародвана и започнаха да развиват тезите си, че дивото къмпингуване няма нужда от регулиране, тъй като хората имали право на свободен достъп до околна среда.

През цялата дискусия едно стана ясно. Зелените не искат да има правила за къмпингуването и се опитват да я бламират, за да продължат те и техните близки безконтролно и безплатно да прекарват летните месеци близо морето.

Те, с неясни аргументи защо са избрали точно тези страни, изкараха на преден план примерите за Швеция и Ирландия, където дивото къмпингуване било абсолютно разрешено.

В същото време обаче, справка показва, че в Южна Европа, като Гърция, Италия, Испания, които са доста по-близки до България като условия, то е не само напълно забранено, но има и солени глоби за тези, които си опиват палатки или спират кемпери безразборно.

Освен това се опитаха да защитят тезата, че румънските туристи, които си създават цели селища от кемпери и каравани в Северна България, без да плащат и стотинка за това, а по думите на Албена Симеонова дори си препродават едни на други паркираните мобилни домове, подкрепяли местната икономика като ползвали услуги в курортните градове. Нещо, което е доста далече от истината, тъй като гостите от северната ни съседка обикновено идват заредени за целия се престои, не ходят по заведения, ресторанти и хотели, и рядко ходят на уредени плажове.

Интересно бе, че малко след началото на срещата депутатът Ивайло Мирчев си тръгна и остави Албена Симеонова, зелен активист и бивш депутат от Зелено Движение, част от Демократична България, която не успя да влезе в този парламент.

Дали МРРБ, под натиска на зелените, за пореден път ще забави обнародването на наредбата, скоро ще се разбере.

Едно стана ясно обаче, на зелените явно им харесва да гледат плажните ивици, превърнали се в кочини, препълнени с палатки, каравани и кемпери, пълни с боклуци и смърдящи на фекални води.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *