Иван Гешев възмутен от орязването на правомощията на главния прокурор

Преди няколко дни в интервю за Dir.bg посочих, че в проекта на ПП-ДБ за промяна на Конституцията вмъкването на литературни текстове за Васил Левски и светите братя Кирил и Методий служи за отвличане на вниманието от други по-важни изменения.

В представения общ законопроект на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС светините ни вече не присъстват. Остана окончателното овладяване на прокуратурата от политиците.

Вече коментирах новия Прокурорски съвет. Сега ще отбележа противоконституционното заличаване на правомощията на главния прокурор. Предлага се той да не може да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на прокурорите. Така на практика се елиминира изцяло неговата фигура, без формално да се заличава от основния ни закон. Тоест имаме главен прокурор без правомощия.

Очаквам и предложения за президент без правомощия, правителство без правомощия и парламент без правомощия. И накрая, както са тръгнали, да закрият държавата.

Пореден правен абсурд, дължащ се на безскрупулност и некомпетентност. Драстичното орязване на правомощия на съдебната власт, каквото е всъщност заличаването на правомощия на главния прокурор, е в компетентността на Велико народно събрание.

Народните избраници явно мислят, че са безконтролни и могат да правят всичко, което искат, без значение от последствията за България. Ако предложенията за промени в Конституцията станат факт, идва времето на недосегаемите от закона крадливи политици.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *