Иван Гешев с позиция по новия Прокурорски съвет

Скъпи приятели,
Време е да си позволя коментар по същество относно предложените промени във ВСС. Министър Славов вчера сподели в „Лице в лице“, че от ПП-ДБ максимално са се съобразили с ДПС и ГЕРБ. Ще се опитам да ви обясня в какво се изразява това. Промените в структурата на ВСС изцяло отговарят на препоръките на Венецианската комисия и решението Колеви срещу България на ЕСПЧ. Но има известен нюанс.

Навярно си спомняте, че преди повече от два месеца г-жа Мария Габриел, тогава кандидат-премиер, изрази политическата позиция за моето премахване. Случайно или не, на следващия ден 6-ма членове на прокурорската колегия, 4-ма от които избрани от квотата на НС, поискаха предсрочното ми освобождаване. Венецианската комисия в последното си Становище №1095/2022 твърдеше, че във ВСС доминирало „прокурорско лоби“, оглавявано от главния прокурор. Аз пък твърдя, че там доминира и ще продължи да доминира политическо лоби! Според новите промени в Конституцията главният прокурор ще се избира единствено от Прокурорския съвет.

В новия Прокурорски съвет ще има ШЕСТИМА членове извън системата, избирани от НС, и едва ТРИМА от професионалната квота. Шестимата ще имат мнозинство от 2/3! Сами преценете с колко гласа ще се избира новия главен прокурор. Бяха 17, станаха 13, а планират да са… 6? Е, кажете ми как ще се повиши ефективността на прокуратурата? Как новият главен прокурор ще си позволи да обвини депутат, министър или премиер?

Това е съобразяването на господата от ПП-ДБ с ГЕРБ и ДПС – овладяване на прокуратурата от политиците. Реформите – поредната лъжа в лицето на европейските партньори. Важното е само да се бетонира краденето на народните пари.

#ДаИзметемПолитическияБоклук

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *