Излезе първото класиране в УНСС

Излезе първото класиране в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство обяви класирането за учебната 2023/2024 година. Резултатите от първото класиране вече са налични на сайта и са достъпни за кандидат-студентите през техните профили.

„Радваме се на рекорден за последните години интерес. Над 6100 кандидат-студенти желаят да учат в УНСС“, обяви ректорът проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров пожела късмет на всички кандидат-студенти и даде символичен старт на записването на приетите студенти, като лично публикува резултатите

През тази година процесът по записване е значително улеснен и напълно дигитализиран. Всеки кандидат-студент получава автоматично съобщение от  софтуерната платформа на университета дали е приет или че може да продължи във второ класиране.

Класираните кандидат-студенти могат да се запишат в специалността, в която са приети или да потвърдят желанието си да участват в следващите етапи на класирането. Ако желаят да се обучават в желаната специалност, но мястото им в резервите не ги удовлетворява, възможност е платената форма на обучение. Достатъчно е да подадат съответното заявление, за да бъдат записани.

Вече имаме над 200 кандидата, записани в платена форма на обучение. Разликата в семестриалните такси е минимална – 300 или 400 лв. за държавна поръчка, в зависимост от направлението, срещу 800 или 1100 лв. такса за платено обучение. Семестриалните такси в УНСС остават едни от най-ниските за страната. Политиката на УНСС е да дава право на общежитие на всички свои студенти, независимо от избраната форма на обучение.

От тази година след влизане в индивидуалния си профил кандидат-студентите ще могат да видят и минималните балове и броя на резервите преди тях. Така сами ще могат да преценят шансовете си за прием в желаната специалност. Ако са харесали специалността, в която са класирани на този етап, могат да се запише онлайн или на място.

Също от тази година за първи път УНСС приема студенти и по съвместни програми с други университети. Интересът към първите за България такива програми –„Киберсигурност и електронно управление“ и „Компютърна обработка и анализ на данни“ съвместно с Тракийския университет, е много голям. На практика това означава две паралелни класирания и кандидатите трябва да решат в коя специалност искат да се обучават и да го отбележат в профила си. Студентите основно ще учат в УНСС, когато има нужда от изнесено обучение или специализирани лаборатории ще посещават ТрУ. Завършилите ще получат диплома, подписана от двамата ректори.

Срокът за записване на класираните студенти, както и за участие във второ класиране е 15 юли 2023 г. Записването става онлайн или на място в отдел „Студенти – бакалавър“. Онлайн записването е възможно от 9:00 часа на 11.07.2023 до 24:00 на 15.07.2023, На място в УНСС записването започва на 12 юли от 9:00 часа и ще продължи  и в  събота, 15-и юли, в рамките на работното време.

Всички, които срещат затруднения при записването, могат да потърсят помощ чрез нашия Център за кандидатстудентски въпроси  – тел. 02 905 29 99 или на e-mail: [email protected]