Изложба в Двореца разкрива изкуството на реставрацията

Националната галерия и Асоциацията на реставраторите в България представят изложбата „20 години АРБ“. Тя се открива на 18 юли от 18 ч. в Двореца (пл. „Княз Александър I“ 1) и ще може да се разгледа до 27 август.

Защитата на културното наследство, а често и спасяването му, е основната задача на реставраторите. Работата им – консервация и реставрация на отделни произведения и цели комплекси – е резултат на проучвания, анализи, широки познания в областта на химията, физиката, историята на изкуството, богословието, общата история и много други сфери.

 

Микроскопско проучване на състоянието на икона

Професионалното образование за реставратори у нас отбелязва петдесет години, а през 2003 г. се създава Асоциацията на реставраторите в България (АРБ) – професионално сдружение на дипломирани реставратори – учени и специалисти с опит и принос за опазване на културното наследство. Днес в сдружението членуват едни от най-добрите реставратори на картини и икони, на стенописи, мозайки и декоративни стенни повърхности, на произведения от хартия, книги и фотографии, на културни ценности от дърво, керамика, камък, метал, текстил.

Изложбата в Националната галерия запознава с подробности и представя фотографски детайли от работата на членовете на АРБ по обекти като скалния релеф Мадарски конник, фасадните стенописи на Хрельовата кула в Рилския манастир, фреските в Боянската църква, мозайките от Епископската базилика на Филипопол, икони от църквата „Св. Стефан“ в Несебър, ръкописи от сбирката на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, картини от фонда на Националната галерия, фотографии от колекцията на Националния исторически музей, знамето на Старозагорското въстание от 1875 г. и много други.

 

Почистване на подова мозайка

Форматът, който запознава с дейността на членовете на АРБ, са документални табла, с които се участва във Форум „Реставрация“. Той е едно от важните ежегодни събития в живота на българските реставратори, на което се споделят опитът, плановете и проектите. Освен таблата, във форумите се участва и с доклади. Те се провеждат не само в София, а и в партньорство с градските художествени галерии и регионалните исторически музеи в Плевен, Благоевград, Самоков, Кюстендил и Пловдив. В настоящата изложба са включени презентации от различни издания на форума.

 

Ретуш на монументална живопис – стенопис

Архивните материали в изложбата са свидетелство за 20-годишната история на АРБ, водена от разбирането, че културното наследство е обществен ресурс с важна роля за националната ни идентичност и опазването му е неразривно свързано с прилагането на съвременни професионални принципи и стандарти.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *