И най-горещият пазар на имоти у нас удари спирачки

Сделките с имоти в големите градове у нас записват четвърто поредно тримесечие на спадове. Във всички големи градове те са двуцифрени, а за първи път, откакто сделките започнаха да намаляват през третото тримесечие на миналата година, низходящата тенденция не подмина и Несебър, където се изповядват сделките и в Слънчев бряг и който досега бележеше покачване на активността. Това показват данните на Агенцията по вписванията за изповяданите сделки между април и юни.

В София за едно тримесечие са вписани 8615 сделки, което е спад с 11,7% на годишна база. Почти сходно е понижението на сделките в столицата и за полугодието (-11,9%), или намаление с малко над 2000 спрямо същия период на миналата година. Ръстът на сделките в столицата и повечето други големи градове у нас спря тъкмо през второто тримесечие на миналата година след много силна 2021 г. и начало на 2022 г.

Войната в Украйна и произтеклата от нея енергийна криза и несигурност за световната икономика, наред със започналото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) и очакванията, че то ще се отрази и на лихвите по ипотечните кредити у нас, направиха купувачите на жилища по-предпазливи.

В Пловдив през второто тримесечие са изповядани 4175 сделки и те намаляват със 17,8 на сто спрямо същия период на миналата година. Двуцифрен е спадът в града и за полугодието с 13,9% и общо 7415 вписани сделки

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Спад на сделките има и във Варна и в Бургас, като във втория град той е по-силно изразен, съответно с 12,4% и 23,1% за тримесечието. От началото на годината изповяданите сделки в морската столица намаляват с 15,3%, а тези в Бургас се свиват със 17,1 на сто.

И докато сделките с имоти в двата най-големи града по Черноморието тръгнаха надолу още от третото тримесечие на миналата година, Несебър (където се изповядват и сделките в Слънчев бряг) отчиташе огромни ръстове, особено през 2021 г., но и през цялата минала година и началото на 2023 г. Сега той не е подминат от червената вълна с понижение от 23,3%, макар че с 2235 сделки за второто тримесечие градът остава на четвърто място сред най-оживените местни имотни пазари у нас, изпреварвайки Бургас.

Останалите морски курорти също отбелязват спад на сделките между април и юни. В Балчик те намаляват с 12,9%, в Каварна спадат с 3,8%, в Поморие – с 19,3 на сто, а в Царево – с цели 36,6%.

Сходна е тенденцията и в планинските курорти, които също се представяха силно през 2021 г. и началото на миналата година. Разлог, където се изповядват и сделките в Банско, беше сред малкото местни пазари с ръст на сделките през първото тримесечие, но сега записва лек спад с 2,6%. Още по-изразено е свиването в Самоков, където се вписват сделките в Боровец – то достига 33,5 на сто, а в Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, намалението е с 22,2%. Спад има и в Чепеларе с 27%.

Много от останалите големи градове в страната също отбелязват двуцифрено понижение на сделките през второто тримесечие. В Русе спадът е с 15,9%, а в Стара Загора – със 17,9%. В Благоевград сделките са намалели със 17,6%, а във Велико Търново – с 16,3 на сто. Кърджали, който също се радваше на много активен пазар през последно време, сега записва намаление с 23,5%. Около и малко над 20% спад на сделките има и в Плевен, Сливен и Ямбол.

В цялата страна през второто тримесечие са изповядани 54 371 сделки и те намаляват с 14,9% спрямо същия период на миналата година. От началото на 2023 г. са вписани 98 832 сделки, което е спад с 12,4 на сто на годишна база.

От общо 113 града, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, минимален ръст в броя на сделките е отбелязан само в 8 предимно малки населени места като Ардино, Девин, Ивайловград, Карнобат и Кнежа.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *