Йордан Тодоров от „Възраждане“: Унищожихте възможността за завършването на АЕЦ „Белене“

Декларация на „Възраждане“ прочетена от парламентрната трибуна

Само в рамките на два дни вие – избраните от българският народ в тази зала показахте, че сте способни изключително бързо да доунищожите България. Само в рамките на два дни внесохте предложение и с гласуването си в пленарна зала зачеркнахте възможността България да  се превърне в бъдеще в енергиен лидер на Балканите.

Вземането на сериозни решения за развитие на ядрена енергетика, като най- сигурен и значим нисковъглероден източник на електрическа енергия са скъпи, трудни и отговорни. Нещо повече, те са стратегически и дългосрочни и не би следвало да се променят с идването на всяко следващо правителство, още по- малко под геополитически или наднационален регулаторен натиск.

Днес съвсем честно можем да кажем на българския народ, че поради липсата на приета актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие и водените политики „на парче“, без ясна визия за развитие на енергийния отрасъл на страната ни, проблемите в енергийния сектор ще се задълбочават.  В същото време липсват всякакви оценки колко нови ядрени мощности ще бъдат необходими за да посрещнем нарастващото търсене на електрическа енергия в средносрочен и дългосрочен план. Въпреки това, през последните години енергийните експерти все по- твърдо застават зад визията, че ядрената енергетика е единствената алтернатива поне в следващите 100 години, когато се предполага, че е възможно създаването на нови, по- ефективни и щадящи околната среда и климата технологии за производство на електрическа енергия.

Като страна с традиции в използването и управлението на атомна електроцентрала, най- логичен би бил цивилизационния избор България да продължи да използва и развива този отрасъл. Със създадената през годините назад научно-техническа база, натрупания опит и обучените специалисти бихме могли да мислим за реактори от ново поколение или дори за разработване и внедряване на проекти за малки модулни реактори.

Разбира се, преди всичко това, най- логично би било да се направят първите стъпки към изграждането на 7 и 8 енергоблок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като заместващи мощности на 5  и 6 енергоблок, които могат да работят до около 2050 година. Заедно с тези възможности имаше още една, която вие с политическата си зависимост, липса на стратегическа политическа мисъл и план тотално унищожихте в рамките само на две денонощия. Унищожихте възможността за завършването  на АЕЦ „Белене“.

За съжаление днес няма да говоря за това какво направихме, за да имаме още ядрени мощности, няма да говоря за това как ще развиваме ядрената ни енергетика, а ще говоря как българският парламент само в рамките на две денонощия унищожи започнатото до момента? За да не съм голословен, ето ги и фактите.

Две са възможните варианти за изграждане на ядрени мощности – използване на вече закупените и доставени руски реактори и прилежащо оборудване по технологията ВВЕР-1000, произведени от „Атомстройекспорт“ и технологията AP-1000 на американската компания „Уестингхаус Електрик“.

В близкото минало бяха изготвени оценки на сумата, нужна за довършване на АЕЦ Белене с вече закупените руски реактори – между 7 и 9 млрд. лева за всеки от двата енергоблока. От друга страна американската компания „Уестингхаус Електрик“ е индикирала цена от около 30 млрд. лева за ядрен реактор със същата инсталирана мощност, експлоатационен живот и идентична технология в ядрената част на реактора – основните разлики са в системите на защита. Простата сметка показва, че за

готова, работеща ядрена централа с инсталирана мощност 2000 МВт в първия случай, използвайки руското оборудване ще струва на българската държава допълнителни по- малко от 20 млрд. лева, а във втория случай, използвайки американското оборудване, повече от 60 млрд. лева.

Ще повторя в първия случай, използвайки руското оборудване ще струва на българската държава допълнителни по- малко от 20 млрд. лева, а във втория случай, използвайки американското оборудване, повече от 60 млрд. лева.

Разлика от 40 млрд. лева при сходни параметри на двете технологии биха направили избора лесен – икономически най- целесъобразен е варианта АЕЦ Белене да бъде завършен с руските ядрени реактори. В същото време сумата не изглежда толкова стряскаща, при условие, че печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ за 2022 година надхвърли 1 млрд. лева. Цените на международните енергийни борси едва ли ще се понижат трайно до нивата от времето на пандемията. Това дава увереност, че АЕЦ работят на печалба, а евтината и предвидима базова електроенергия може да помогне както за по- лесното и ефективно управление на електроенергийната система, така и за добрата конкурентоспособност на бизнеса, решил да инвестира и да се развива в страната ни.

За съжаление, обаче, в реалността нещата не са толкова прости. Заради наложените през последните години санкции от страна на ЕС и в частност от България срещу Руската Федерация, довършването на АЕЦ „Белене“ от руската компания е невъзможно, а алтернативата към момента е само една – да закупим американската технология AP-1000.

Изводът от всичко това е, че освен милиардите нанесени щети върху Българската икономика след спирането на доставките на руски природен газ и нефт, правителството на Кирил Петков, приемайки и прилагайки безропотно европейските санкции срещу Русия, директно е ощетило българската държава с 40 млрд. лева.

Все пак, съвсем нормално е да считаме и да се надяваме, че конфликтът в Украйна скоро ще приключи, геополитическата обстановка ще се промени, а нормалните външнотърговски взаимоотношения между Русия и Европа ще бъдат възстановени, с което ще стане възможно и инсталирането на руските реактори в АЕЦ Белене.

Вместо да изчака търпеливо това да се случи, коалиционните партньори ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ на извънредни заседания, в рамките на два дни, приеха решение да продадат руските реактори на Украйна за 1.2 млрд. лева – цена на договарянето им през далечната 2006 година и много под пазарната цена в настоящата пазарна реалност. Ще повторя отново цена на договарянето им през далечната 2006 година и много под пазарната цена в настоящата пазарна реалност.

Представяйки тези факти и цифри следва да се замислим – чии интереси обслужва управляващата коалиция с това свое решение и как следва да се определи то – като държавническа постъпка или като национално предателство. Оценка на това ще даде всеки български гражданин на все по- ясно очертаващите се предсрочни парламентарни избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *