Казусът – Росенец нови цени на горивото .

„От БСП няма да подкрепим това решение, не защото сме против да се връщат активи, които принадлежат на държавата и на българския народ, когато е дадена една концесия от десницата и от ГЕРБ по един непрозрачен начин, но тук липсва анализ. И липсата на този анализ ни кара да бъдем изключително внимателни какви ще бъдат последствията за българската държава, за българската икономика и за българския потребител.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев по време на парламентарния дебат за прекратяване на концесията на нефтеното пристанище „Росенец”.

Той обясни съображенията на социалистите: „Безспорно е, че ще започне дело срещу държавата и е интересно кой ще я защитава, след като сегашното управление иска да унищожи дирекцията, която досега печели абсолютно всички дела, които са срещу България и е спестила приблизително 5 млрд. лв. на българския данъкоплатец.”

„Второто, което не е ясно е какъв ще бъде ефектът върху българския потребител – дали евентуалната липса на петрол няма да доведе до увеличаване на цените за крайния потребител и по какъв начин държавата ще компенсира тези цени”, посочи Стойнев.

Депутатът от БСП изрази и притеснения относно ефекта върху българската икономика, ако „Лукойл” реши да спре вноса на суров петрол към рафинерията.

„Откъде ще внасяме суров петрол? Казахстанският суров петрол, който минава през Грузия, е вече изцяло ангажиран. Ако трябва да чакаме между 10 и 11 дни танкерите да преминават през Босфора, това ми се вижда като доста хазартно действие. ГЕРБ унищожи един добър проект като Бургас-Александруполис, който, ако сега съществуваше, можехме да кажем, че имаме изградена нужната инфраструктура и „Лукойл Нефтохим” спокойно може да работи. Само че ГЕРБ спряха този проект и сега сме в безизходица”, коментира социалистът.

„Не е тайна, че голяма част от продуктите на „Лукойл Нефтохим” отиват за Украйна. От БСП започваме да се объркваме, защото управляващите уж искат да помогнат на Украйна, а сега правят точно обратното”, добави той.

„Крайно време е, когато се взимат такива важни стратегически решения за страната, да имаме анализ. Ние очаквахме този анализ, да го прочетен, да го осмислим, да зададем нужните въпроси и едно подобно решение можеше да получи нашата подкрепа. Липсата на подобен анализ обаче ни кара да мислим, че това е поредното хаотично действие, което управляващите правят и което не е целесъобразно за българската икономика”, заключи Драгомир Стойнев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *