Какво да правим, ако смарфонът ни се намокри

Доста актуални модели смартфони са водоустойчиви, но все още има и много мобилни телефони, които не обичат водата. Колкото и човек да е внимателен, не малко устройства се оказват намокрени в един момент, отбелязва CNET.

През годините са се изградили различни препоръки и митове за мерки, които да се предприемат, ако смартфон бъде намокрен – залят или потопен във вода или друга течност. Някои производители също са издали свои препоръки.

Apple например казва, че ако iPhone се намокри потребителят трябва да предприеме няколко стъпки. Първо, тук компанията е описала кои модели са водо- и прахоустойчиви и до каква степен.

Apple съветва да не се прекалява с мокренето дори и на водоустойчивите смартфони. Ако телефонът е мокър, той не трябва да бъде зареждан, докато не изсъхне напълно. Особено важно е портът на устройството да е напълно сух. Компанията препоръчва да се изчака минимум 5 часа преди да се прави опит за зареждане.

Може да се „помогне“ на телефона, като бъде подсушен с мека кърпа, която не оставя власинки. След това е добре да бъде поставен леко повдигнат с порта надолу, за да може остатъчната вода да се оттече.

Samsung има сходни препоръки. Компанията предлага много повече смартфони, включително и модели без водоустойчивост. При намокряне на такова устройство, тя препоръчва то веднага да бъде изключено и подушено със суха кърпа.

След това трябва да бъде оставено на сухо, като при възможност, е добре да е пред вентилатор, за да може да изсъхне с помощта на въздуха. Също е добре да се прояви търпеливост и да се изчака няколко часа.

И двете компании казват да не се използва топлина, за да се ускори изсушаването. В никакъв случай устройството не трябва да се поставя във фурна, микровълнова, да се оставя на слънце или да се обдухва със сешоар.

Други методи за ускоряване на попиването на влагата са познатите пликчета със силициеви топчета, които идват в кутиите на много устройства. Ще са нужни доста такива пликчета, така че това решение не винаги е удачно в домашни условия. Оризът обаче не може да се справи с изсушаването на влагата вътре в корпуса на устройството, затова не е препоръчително решение.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *