Какво е номофобия

Номофобията е страхът на човек да остане без телефон под ръка. В лека степен тази фобия е част от живота на почти всеки съвременен човек. Това заяви лекарят-психотерапевт Алексей Вилков.

Той каза, че такава фобия може да се появи както при мъжете, така и при жените. Най-често тя се появява при хора, склонни към тревоги и безпокойство, каза той.

Причините, поради които човек се страхува да остане без телефон, могат да бъдат много, отбеляза Вилков.

Той посочи, че сред тях са:

Страх, човек да остане без важни документи и файлове, които се съхраняват само на мобилното устройство, пропускане на известия, свързани с работни ангажименти, лишаване от “инструмент“ за облекчаване на стреса.

Психиатърът каза, че в последния случай, хората използват мобилния си телефон, за да се отпуснат след тежък работен ден. По думите му такъв тип релаксация води до преумора.

Според специалиста, прекомерната употреба на мобилни устройства, може да доведе до: умора, главоболие, влошено зрение и сън.

Как да се избегнете Номофобията

Специалистът е сигурен, че човек може да се отърве от този страх. Той обясни, че е невъзможно да ограничим, изцяло употребата на мобилни устройства. “Затова, когато човек е у дома, е важно да не посвещава цялото си време на телефона, а да се занимава с други неща. Тогава ще бъдете заети и няма да имате време да мислите за телефона“, заяви Вилков.

Психотерапевтът препоръчва да се фокусирате върху четене на книги, слушане на музика, гледане на филм, физическа активност, общуване с близки и приятели. Той обясни, че разходките сред природата също са добър начин да избегнем употребата на мобилно устройство.

Според Вилков, подобни активности, ще ви позволят да ограничите използването на телефона.

 

Източник: Rambler

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *