Как да блеснете пред конкуренцията за работа с AI умения

Пазарът на труда за работещите в сферата на технологиите остава силен, особено за тези, които усвояват нови умения в областта на изкуствения интелект, съобщава CNBC.

САЩ са водещи в увеличаването на работната сила в областта на изкуствения интелект, като според глобалната платформа Adzuna през юни са обявени около 169 045 места, изискващи тези умения и още 3575, насочени към работа с генеративен изкуствен интелект.

За сравнение, в Индия през юни са обявени 25 900 работни места за AI, а в Обединеното кралство – 16 825 позиции.Работните места в областта на генеративния изкуствен интелект са „гореща област“, казва Джеймс Нийв, ръководител на отдела за наука за данните в Adzuna, тъй като все повече позиции изискват кандидати, които познават големи езикови модели като ChatGPT, DALL-E, LLaMA , PALM 2 и други.

Но предвид нововъзникващия и бързо развиващ се характер на инструментите, може да е трудно да покажете експертните си познания в дадено умение като кандидат за работа, допълва той.

„Всичко наистина стартира едва през последните 12 месеца, след като ChatGPT се появи на сцената в края на 2022 г. и е толкова нова област, че никой не може да твърди, че има дългогодишен опит, защото то просто не съществува толкова отдавна“, смята експертът.

Той препоръчва на заинтересованите кандидати за работа да развиват уменията си в областта на изкуствения интелект и да се открояват от конкуренцията по три основни начина:

Бъдете в крак с новостите

Нийв препоръчва да намерите онлайн ресурси и да се регистрирате в бюлетини с имейли, за да се запознаете с най-новите тенденции и разработки.

„Технологиите се развиват толкова бързо, че е истинско предизвикателството да останете в крак с тях“, казва Нийв, добавяйки, че може да е непосилно да се опитвате да знаете всичко за разработките, които се променят всяка седмица.

Ако не друго, то поне е „много важно да се опитате“ и да изградите фундаментални познания какво се случва зад кулисите с новините за изкуствения интелект.

Използвайте AI в работата си

„Търсете възможности в работата си, за да опитате да използвате тези инструменти реално“, казва Нийв.

„Тогава наистина започвате да разбирате силните и слабите им страни“ и можете да се научите да пишете интелигентни подсказки, за да получите най-доброто приложение от тях.

Добре е преди това да се консултирате с ръководителя си относно политиката на компанията  за използване на изкуствен интелект в работата ви и не забравяйте да избягвате да въвеждате поверителни фирмени данни в ChatGPT, за да получите отговори, тъй като това е публичен инструмент.

Дайте пример с конкретна цел

За да се откроите като кандидат, можете да „покажете, че сте създали продукт, използвайки тази технология, или че сте добавили търговска стойност за вашата организация, като сте я използвали“, казва Нийв.

„Ако искате да преминете на следващото ниво, можете да настроите тези големи езикови модели въз основа на ваши собствени бизнес данни“, допълва той.

AI може да бъде надеждно умение на непредсказуем пазар на труда, на който през последните месеци се наблюдаваха съкращения на технологични специалисти.

Тези, които търсят високоплатени позиции, задължително трябва да следят тенденциите в изкуствения интелект особено внимателно през втората половина на годината, съветва експертът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *