Каракачанов гневен, РСМ с нови удари срещу България

Пълно безочие, наглост и съвсем неприкрита омраза към България и българите. На това ставаме свидетели навръх Илинден – денят, в който избухва най-масовото въстание на българите в Македония. Ден, в който отново нямаше общо честване за героите – дедите на християнското население в сегашната РСМ, дали живота си за освобождението на българите и обединение на българския народ.

Така коментира във „Фейсбук“ почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов по повод информацията, че МВР на РС Македония е повдигнало обвинение срещу културна институция заради това, че деца от Македония се посетили България и са се срещали с български политици.

Македонското вътрешно министерство е образувало дело срещу ръководството на „Малък битолски Монмартър“ за това, че културната институция е водила деца в България и те са срещали с български политици, дори с президента. Вместо да бъдат приветствани културният обмен, близките връзки и съвместните инициативи, македонското МВР се сезира по публикации в „медии“, че децата, които участват в културното събитие, се били снимали с български политици, гневен е Каракачанов.

Той напомня, че според договора за приятелство и добросъседство от 1 август 2017 г. съвместните чествания на общата ни история трябва да бъдат поощрявани. Но вместо да спазва договора и да допринася за съвместни начинания, тази измислена държава преследва тези, които работят за културата и сближаването на хората от двете страни на границата.

Очевидно Скопие не само че няма намерение да спазва договора, но и засилва натиска, преследването на местните хора с българско самосъзнание и превръща езика на омразата спрямо България в официална своя държавна политика, пише още той.

Цитира се и публикация от македонското издание „Независен“ от 20 юли.

МВР образува дело по сигнал срещу ръководството на „Малък битолски Монмартър“, което на няколко пъти през последния период е водило деца на посещение в България и на срещи с български политици, включително президента на България Румен Радев.

С децата се злоупотребявало за политически цели и се използвали „като инструмент за политически цели, под предлог за развитие на добросъседски отношения“, се твърди в обвиненията.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски по време на днешното си посещение в Битоля каза, че е бил информиран за случая от медиите и че полицията е информирала Главната прокуратура, се казва в публикацията.

По думите на министъра до момента няма повдигнати обвинения от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици. Нито „Мегджаши“, нито друга организация са подали наказателна жалба.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *