Като в „Челюсти“: Най-опасните плажове с акули в света

По традиция, във високия летен сезон винаги зачестяват новините, свързани с акули.

Въпреки страховитото очарование от тези океански зверове обаче, вероятността да имате близка среща с тях и да пострадате от челюстите им, е минимална – над едно на четири милиона, според Международните данни за нападения от акули (ISAF), най-подробната база в света.

Миналата година е имало само 57 потвърдени непровокирани нападения от акули, като 5 от тях са били фатални. На някои места по света обаче атаките са много повече от други, като броят им се увеличава с годините.

CNN представя местата по света с най-висок процент нападения от акули в периода 2012-2021 г. и причините, поради които те са се превърнали в опасни зони.

Флорида (259 ухапвания)

Според статистиката на ISAF най-подходящото време, място и дейност за среща с акула е сърфирането в окръг Волусия във Флорида между 14 и 15 ч. през септември.

Волусия, където се намира световноизвестният плаж Дейтона Бийч, неслучайно се нарича „световната столица на ухапванията от акули“.

Ню Смирна Бийч, на юг от града, е епицентър на активността на акулите.

Австралия (143 ухапвания)

През 2022 г. са регистрирани девет непровокирани инцидента в Австралия: четири в Нов Южен Уелс, четири в Западна Австралия и един във Виктория.

В световен мащаб жертвите на ухапване най-често се движат по повърхността на водата на сърф, водни ски или друго устройство за воден спорт по време на нападението.

„Опитайте се да избягвате плискането на повърхността, защото то издава звуци, които напомнят на борещи се риби“, съветва Гавин Нейлър, директор на Програмата за изследване на акулите във Флорида.

Хаваи (76 ухапвания)

Мауи е вторият по големина на Хавайските острови, но е най-оживеният, когато става въпрос за близки срещи между хора и акули.

Сериозен фактор за това е уникалният подводен терен: леко наклонените островни шелфови местообитания на Мауи са особено привлекателни за тигровите акули.

Една от последните срещи е от месец май, когато мъж лови риба в плитките води в открито море в Уиндуърд Оаху, когато тигрова акула се блъска в лодката му, опитвайки се да отхапе парче от плавателния съд, разказва CNN.

Южна Африка (29 ухапвания)

Между 2012 г. и 2021 г. в Южна Африка е имало 29 непровокирани ухапвания от акули, 6 от които смъртоносни.

В Западен Кейп, който включва крайбрежието Гансбей, са регистрирани най-много нападения. Това е традиционно  място за наблюдение на големи бели акули, но според доклади през последните години те са прогонени от косатки.

ISAF посочва, че е много трудно да се идентифицират видовете, участващи в нападенията над хора, но белите акули са най-честите заподозрени.ю

Южна Каролина (45 ухапвания)

Нито едно от 45-те непровокирани нападения в Южна Каролина през десетгодишния период не е с фатален край. Повечето инциденти са станали в градовете Чарлстън, Хори и Бофорт.

„Ако отивате в океана, трябва да приемете, че може да се сблъскате с акула, независимо кога и къде е това“, съветва Нийл Хамершлаг, директор на Програмата за изследване и опазване на акулите към към Университета в Маями. „За щастие, хората не са в обичайното меню.“, допълва той.

Северна Каролина (31 ухапвания)

Окръг Брънзуик, в югоизточната част на Северна Каролина, е пълен с плажове и затова не е изненадващо, че това е регионът с най-голям брой нападения: 17 от 1935 г. насам.

Крайбрежните води на Северна Каролина се намират на важен миграционен път за морските видове, пише Чък Бангли в „Coastwatch“ на North Carolina Sea Grant, което означава, че повечето видове акули, обитаващи източното крайбрежие на САЩ, преминават оттук в определен момент от годината.

Калифорния (29 ухапвания)

Сан Диего е горещата точка на Калифорния с 20 непровокирани нападения от акули от 1926 г. насам.

Въпреки че статистиката показва, че нападенията достигат своя пик през летните следобеди поради огромния брой хора, които се забавляват във водата, истинското време, което трябва да се избягва, е на зазоряване и привечер.

„Много от нападенията от акули са случаи на погрешна идентификация поради намалена видимост и способност за разпознаване от страна на акулата“, обяснява пред CNN Ричард Пиърс, експерт по акулите и бивш председател на базираната в Обединеното кралство организация Shark Trust and Shark Conservation Society.

Остров Реюнион (19 ухапвания)

Намиращ се в Индийския океан между Мадагаскар и Мавриций, Реюнион е вулканичен остров с дъждовни гори, който гъмжи от диви животни, включително много акули около кристално сините му брегове.

Между 2012 г. и 2021 г. тук е имало осем смъртоносни нападения, което означава, че по някои показатели този остров е едно от най-смъртоносните места на Земята.

Географията играе своята роля тук: островът се намира на така наречената „магистрала на акулите“ между водите на Австралия и Южна Африка, което означава, че авантюристите в хотелите наблизо могат да отворят вратата на терасата и директно да отидат на гости на акулите.

Бразилия (10 ухапвания)

В щата Пернамбуко в Североизточна Бразилия се намира оживеният плаж Боа Виажем, както и архипелагът Фернандо де Нороня. В тази зона има почти шест пъти повече срещи с акули, отколкото навсякъде другаде в страната.

Проучване на International Journal of Oceanography and Aquaculture от април 2023 г. съобщава, че местното правителство иска да финансира научни изследвания, за да проучи „огромния брой непровокирани нападения от акули, които внезапно са започнали в крайбрежните води на Пернамбуко“ от 90-те години на миналия век насам.

Бахамски острови (5 ухапвания)

Акулите в този район са от неагресивните видове и плуването в близост до тях е популярна туристическа дейност на Бахамите.

Въпреки това те са големи – достигат до 14 фута дължина и както може да се очаква при дивите същества, в много редки случаи се случват нападения.

Моделът на Instagram Катарина Заруцки се убеди в това, когато през 2018 г. се гмурна заедно с тях в Staniel Cay и един от акулите стисна силната си челюст около ръката ѝ.

„Изведнъж имах чувството, че 15 души стискат китката ми много, много, много силно“, разказва Заруцки пред CNN връщайки се към шокиращия момент, подобен на сцените в епичния филм на Стивън Спилбърг „Челюсти“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *