Меморандум за сътрудничество между УНСС и Френско-Българската търговска и индустриална камара

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и г-н Стефан Делайе, председател на УС на Френско-Българската търговска и индустриална камара, в навечерието на Националния празник на Франция и ден на европейските революции – 14 юли, сключиха меморандум за сътрудничество. По време на официалната церемония по подписване на споразумението двамата обсъдиха съвместните инициативи, като изразиха своята готовност за бъдещо ползотворно сътрудничество между двете институции.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров представи целите, които си поставя УНСС, наблегна на силната връзка с бизнеса, сключените споразумения с различни големи компании като Kaufland, Vivacom, Coca Cola и др. Той подчерта, че „имаме сключени множество меморандуми за сътрудничество с водещи компании и работодателски организации, сред които Германо-Българската индустриално-търговска камара, Американската търговска камара в България, с КРИБ.“ Той наблегна на сериозното внимание, което се обръща на дигитализацията и допълни, че УНСС е член и на Националния център за компетентност в рамките на EuroHPC JU фаза 2. Проектът EuroCC2 е насочен към развитието по най-ефективен начин на мрежа от национални центрове за компетентност в рамките на всички европейски страни в областта на технологиите за високопроизводителни пресмятания HPC+ и изкуствен интелект. Амбициозната цел на европейско ниво е да се изгради капацитет от технологии и компетентности, които да бъдат предоставени като актуални услуги в помощ на бизнеса, публичната администрация и академичните среди. Ректорът проф. Димитър Димитров обясни за международните връзки, които поддържа УНСС, за дуалните програми с университети от целия свят.

проф. Димитър Димитров получи последния годишник на Камарата

Ректорът проф. Димитър Димитров представи в зала „Академична“ получилите почетната титла „Доктор хонорис кауза на УНСС“ и специално Жан-Клод Трише, дългогодишен служител на френското министерство на финансите, който е оглавявал и Европейската централна банка.

Г-н Стефан Делайе, председател на УС на Френско-Българската търговска и индустриална камара представи камарата и изтъкна, че за Френско-българската търговска и индустриална камара като организация, която представлява френския бизнес в България и насърчава двустранните отношения между двете страни, сътрудничеството с един от най-големите бизнес университети е важно. Той заяви, че активно ще съдействат за организиране на съвместни събития, срещи и лекции между студентите и представители на френския бизнес.

Г-жа Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-Българската търговска и индустриална камара, възпитаник на УНСС, която е удостоена с Националния орден за заслуги, степен „Кавалер“, на Република Франция с декрет на президента на Републиката Еманюел Макрон, сподели колко е впечатлена от промените, настъпили в университета. Тя представи дейността на Камарата и отбеляза, че организацията обединява над 200 френски, български и международни компании.
Меморандумът за сътрудничество предвижда участие на студентите в публични инициативи, стажове, организиране на лекции от представители на двете институции и други