Мика Зайкова:Това не е бюджет, а проста аритметика

Заплатите на работещите в Националния осигурителен институт ще бъдат увеличени от 1 август с 15 процента – това стана ясно на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 година.

Това не е бюджет, това е проста аритметика, в която няма нито политика, нито реформи“, казва експертът и допълва:

“А без политика и реформи, не може да се създаде истински бюджет. Работата е там, че ги няма по простата причина, че самото правителство, което само преди два дена, се мъчеше да прави някакъв отчет за своята дейност, няма управленска програма“.

Според нея това се вижда и от изследването на Националния статистически институт – 75% от домакинствата не могат да покрият разходите си.“Пенсионерите получиха 12% увеличение, но 90% от тях са под чертата, защото за издръжката на един човек са необходими 1204 лв.“, казва още тя.

За административна реформа и ефективно управление депутатите одобриха 297 млн. лева извънредно, като МВР получи 175 млн. лева

 

istock
istock

 

“Депутатите утвърдиха и някои други увеличения. Те увеличиха парите за здравеопазване, но намалиха относителния дял на парите спрямо БВП за образование“, казва тя.

Според експертът това демонстрира едно решение “без идея, мисъл и програма, а за реформи изобщо да не говорим“. Най-голямата трагедия е, че “човекът, който прави бюджет явно не знае как се прави бюджет“.

“Най-страшното е, че ако наистина има ротация в това правителство, същият човек, със същия екип ще направи и бюджета за 2024 г. Това направо е контрапродуктивно, защото после като дойде правителството на Борисов, ще трябва да работи с този бюджет. В самата 3-годишна бюджетна прогноза няма идея за реформи. Трябва да се мисли компактно и с перспектива“, заявява експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *