Ново проучване: „Белите якички“ работят по-бързо и по-качествено с ChatGPT

Хората, които използват ChatGPT при писмени задачи, са по-продуктивни и създават съдържание с по-високо качество от останалите.

Това показват резултатите от проучване на Шакд Ной и Уитни Жанг – дипломирани студенти по икономика от Масачузетския технологичен институт, цитирани от технологичния бюлетин The Download на списание MIT Technology Review.

От маркетингови материали до имейли и отчети – милиони хора ентусиазирано използват помощта на ChatGPT още от появата му през ноември 2022 г. Днес новите големи езикови модели преобразяват работните места в много сектори.

Дали обаче ще доведат до чувствителен напредък или не, зависи от самите нас, показват изводите в проучването.

ChatGPT може да помогне за намаляване на различията в уменията за писане на служителите. Авторите на изследването са открили, че така се дава възможност на хората с по-слаби умения за писане да достигат качеството на работа на своите по-квалифицирани колеги.

Шакд Ной и Уитни Жанг наемат 453 търговци, анализатори на данни и свои колеги – професионалисти с висше образование, като карат всеки от тях да изпълни два вида задачи, които обикновено са част от ежедневната им работа – като писане на съобщения за медиите, кратки доклади или планове за анализ.

На половината е дадена възможност да използват ChatGPT, който да им помогне да изпълнят едната от двете задачи.

Група от други професионалисти проверява качеството на резултатите, оценявайки написаното по скала от 1 до 7, като 7 е най-високата оценка. Всяка работа е оценявана от трима души, споделящи еднаква професия, наети чрез изследователската платформа Prolific.

На пишещите, избрали да използват ChatGPT, отнема 40% по-малко време, за да изпълнят задачите си. Оценителите определят тяхната работа като 18% по-качествена от тази на участниците, които не използват помощта на чатбот.

Опитните в писането служители успяват да намалят времето си за работа, докато оценените предварително като по-слаби „писачи“, създават по-висококачествено съдържание, получавайки достъп до чатбота.

„ChatGPT е много добър в създаването на този вид писмено съдържание и затова използването му за автоматизиране на части от процеса на писане вероятно ще спести много време.

Съвсем ясно е, че това доста улеснява работата на държавните служители – все повече хора ще го използват и това ще окаже доста силен ефект върху начина, по който е структурирана дейността на „белите якички“, споделя Ной, водещ автор на изследването.

Въпреки това, резултатите от ChatGPT и други генеративни AI модели далеч не са надеждни.

Чатботът е много добър в представянето на фалшивата информация като фактически вярна, което означава, че въпреки че служителите могат да го използват за по-висока продуктивност в работата си, те рискуват да вмъкнат в нея и грешки.

В зависимост от естеството на работата на дадено лице, тези неточности могат да имат сериозни последици.

Адвокат Стивън Шварц беше глобен с 5000 долара от съдия за използване на ChatGPT при изготвяне на правна справка, която съдържа неверни съдебни становища и правни цитати.

„Технологичният напредък е нещо обичайно и няма нищо нередно в използването на надежден инструмент с изкуствен интелект като помощник.

Но съществуващите правила налагат на адвокатите ролята на контролиращи и гарантиращи точността на съответните документи.“, обосновава се съдия Кевин Кастел по споменатия казус.

„Настоящото изследване подсказва как AI може да бъде полезен на работното място, действайки подобно на виртуален асистент“, е мнението на Рику Аракава, изследовател в университета „Карнеги Мелън“, който изучава използването на големи езикови модели сред служителите и не е участвал в конкретното проучване.

„Мисля, че това е наистина интересен резултат, който демонстрира как сътрудничеството човек – AI работи действително добре при този вид задача.

Когато хората използват AI, за да усъвършенстват своята продуктивност, те могат да създават по-добро съдържание“, добавя в заключение Рику Аракава.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *