Нов документален филм за Черно море тръгва на лятно турне

След официалната му телевизионна премиера  на 5 юли по БиТиВи най-новият документален филм, посветен на уникалната екосистема и опазването на Черно море – „Наука за морето“, започва лятно турне по българското Черноморие. Първата прожекция на продукцията на Института по океанология към БАН – Варна, е на 15 юли от 19 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. След това филмът ще бъде показан на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival 2023, като се предвиждат още няколко дати на различни точки от родното крайбрежие, научи ДУМА от Мартина Панайотова, експерт пиар и комуникации.

В рамките на прожекцията във Варна утре зрителите ще може да се срещнат с авторите на продукцията от Института по океанология и да зададат своите въпроси по време на специална дискусия.

Автори на „Наука за морето“ са учените от екипа на Института по океанология, а продуценти – Bearfrost Production. Режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценаристка – Марина Желева. В главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и екоактивистка Илияна Стоилова от сърф училище „Акаша“, които познаваме покрай предизвикателството Wind2Wind и филма „Море на вятъра“ (2018). Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на опознавателно морско пътешествие, като паралелно се среща и представя работата на българските учени от Института по океанология и най-впечатляващите им резултати.

„Наука за морето“ показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и, разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Филмът разказва за Института по океанология, но основната му идея не е да го представи сам по себе си, а чрез работата на учените да акцентира върху проблемите на Черно море. Някои от тях се появяват в публичното пространство, но често не се разглеждат в тяхната сложност и взаимообвързаност. На заден план остават и усилията, които учените полагат за утвърждаване, а в някои случаи и за оцеляване, на морската наука.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *