Община Раковски е сред лидерите в местната власт на Балканите

Показва отличен модел за демографски ръст с благоприятна бизнес среда и развитие на инфраструктурата  

Една от най-интензивно развиващите се икономически зони на Балканите – община Раковски, богата и на географски дадености, предразполагащи бурното развитие във всеки сектор на икономиката, е финалист за деветото издание на Балканските бизнес награди.

Балканските бизнес награди , организирани от международната платформа Global Leaders,  ще съберат за деветото си издание най-успешните в бизнеса на 14 юли в 5-звезден столичен хотел.
За община Раковски, която се намира в сърцето на Горнотракийската низина, най-голямото богатство са хората – освен с трудолюбието си, което е всепризната тяхна черта, те се отличават и с голям прагматизъм. Ето защо общината притежава една изключителна пъстра палитра от местен бизнес, която започва със земеделие, преминава през всички видове на хранително-вкусовата промишленост, развива се в строителството и текстилната промишленост, продължава през иновациите и достига апогея си в енергетиката и работата с горива. Тези фактори водят до устойчивост на местното население и баланс на естествения прираст, а също така предпоставят и положителния механичен прираст в община Раковски.
  За да отговори на потребностите на гражданите си общината способства развитието на местния бизнес като създава благоприятна среда на развитие.
На първо място следва да бъде споменато създаването на ОПБП (Общинско предприятие за благоустройство и превенция), което е първото и единствено общинско предприятие вписано в КСБ (Камара на строителите в България). Преди 8 години, когато бе създадено ОПБП, град Раковски разполагаше с не повече от 25 % асфалтирани улици. 
„В началото нещата се случваха трудно, тъй като нямахме квалифицирани кадри, нито достатъчно машини. Към настоящия момент освен изключителната експертиза, която имат служителите на ОПБП, можем да се похвалим и с факта, че върху 90% от градската улична мрежа вече има поставен асфалт.  За да стигнем до асфалта следва, обаче първо да прокараме подземните комуникации. Общината успя да реализира няколко важни ВиК проекта, чрез които бяха изцяло подменени водопроводите в с. Чалъкови, с. Момино село и гр. Раковски. Заедно с подмяната на водопровода в града беше успешно изградена и канализационна мрежа, както и станция, която да пречиства отпадните води. Сегашният ни приоритет  е бързото обезпечаване на с. Стряма и с. Белозем с канализация, като вече сме реализирали модулно пречиствателно съоръжение в с. Стряма и имаме спечелен проект в ПУДООС за изграждането на такова в с. Белозем. И двете села са частично канализирани.
Устойчивостта, която създаваме както за местния бизнес, така и за гражданите, ни доведе до ежегодно  откриване, проектиране или изграждане нова детска градина или училищна сграда в границите на общината. Мотивът ни това да се случва е защото за нас всяко неприето дете е равно на един незает родител. Последната детската градина, която построихме през 2022 г., беше в с. Чалъкови, а сега работим по изграждането на нова детска градина в гр. Раковски. В ОУ „Христо Ботев“  в Раковски през 2021 г. открихме ново училищно крило с чисто нови 4 класни стаи, за да бъде създаден комфорт на децата в училище“, разкриват от местната власт на Раковски.

В Общината няма училище или детска градина, която да не е санирана, а от административните сгради остават несанирани само  3 читалища и 2 кметства. Във връзка със зеления преход на Европа през 2021 г. са проектирани и изградени седем малки електроцентрали върху покривите на административните сгради и вече се работи над доста по-мащабен проект в сферата на ВЕИ. От този мандат започна постепенната замяна на превозни средства с електрически возила.
В сферата на здравеопазването през 2017 г. бе открито новото крило на детското отделение в МБАЛ Раковски, а с оглед потребностите на населението от адекватно лечение започна  избор на изпълнител за ново инфекциозно отделение.
За подобряването на градската среда общината през последните години с помощта на ОПБП разчисти и обнови редица паркове във всички населени места. Набира популярност и едно от интересните места в общината – паркът на Приказната гора, който стана притегателен център за децата от целия регион. Тук героите от над 15 български народни приказки оживяват в красиви статуи,. Предстои изграждането на парка с новите 7 чудеса на света.
„Вярваме, че съвместната ни работа с местния бизнес и доверието, което сме изградили едни към, други са основополагащите фактори за успешното развитие на община Раковски.“, категорични са от местната власт.
Снимки Община Раковски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *