Президентът връчи първите офицерски пагони на курсанти и кадети във Велико Търново

Президентът Румен Радев връчи първите офицерски пагони на 113 курсанти и 13 кадети от 145-и випуск „Васил Левски“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. Тържественият ритуал се състоя пред сградата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Сред гостите бяха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

За първенец на Випуск – 2023 на НВУ „Васил Левски“ бе удостоен курсант-старшина Богдан Венциславов Кенаров от специализация „Разузнаване“. Той получи юбилеен медал „Васил Левски“ от името на министъра на отбраната и академичната награда „Полковник Борис Дрангов“ от НВУ „Васил Левски“.

Президентът Румен Радев и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй и връчи пагоните, дипломите и наградата на първенеца на випуска. Той приветства всички присъстващи с думите: „Провеждането на днешния тържествен акт именно тук, в старопрестолния град, напомня за уроците на хилядолетната ни история“. Бушуващата война ясно ни напомня, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложно и отговорно, че значимостта на вашето призвание ще расте непрекъснато, заяви Радев в словото си към випускниците.

„През годините на обучение усвоихте нови знания и сега с гордост стоите в този строй. Убеден съм, че с трепет и вълнение очаквате да прекрачите прага на военните формирования – направете го с гордо вдигната глава“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов към випускниците.

Утрешните командири, преди встъпването си в редовете на въоръжените сили, получават своето вдъхновение от славните традиции на своите предшественици, от героите и светините на нацията, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Считам за много знаменателен факта, че обреклите се да служат на отечеството военни лидери днес вземат своето духовно причастие именно от Васил Левски – най-големият и значим национален герой на България и истински пример за това как човек не бива да се отказва от идеите си, допълни той.

Кметът Даниел Панов поздрави младите хора, завършили висшето си и професионално военно образование във Велико Търново. Приветствени думи отправи и ректорът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Георгиев Маламов. Митрополит Гавраил прочете молитва.

Тази година 136 випускници получиха дипломи. Курсантите, обучавали се в трите факултета на университета, са 103-ма, 13 от тях получиха грамота за първенец на военна специализация, а 14 – грамота Cum Laude за постигнат отличен успех в курса на обучение.

Десет са випускниците военнослужещи в задочна форма на обучение, които получиха лейтенантски пагони. Кадетите, които получиха своите свидетелства за обучение в Професионалния сержантски колеж, са 13.

Общо 13 са отличените с грамоти лейтенанти сред випускниците за класиране на призови места в държавни военни шампионати и първенства. За спортист на випуска бяха удостоени лейтенант Николай Георгиев Шинлаков и лейтенант Деси Валентинова Бельова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *