Президентът: Дълг на участващите във военните действия е да търсят реално мирно решение

Дълг на участващите във военните действия в Украйна, както и на международната общност, е да търсят мирно решение. Това се посочва в позиция на държавния глава Румен Радев.

По повод въпроси от медии от прессекретариата на президента посочват, че позицията на Радев е известна и тя е, че „конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение“.

„Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа“, се казва в позицията на президента.

„Президентът е на мнение, че захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.

Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за  деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право“, пишат още от пресслужбата на държавния глава.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *