Прогноза: Цените на самолетните билети ще останат високи

Цените на билетите за международни въздушни пътувания се очаква да останат високи това лято, най-вече заради продължаващия недостиг на нови самолети, установи проучване на германския застраховател „Алианц Трейд“ (Allianz Trade), цитирано от ДПА.

Производителите се възстановяват бавно от спада в доставките през 2020 година – първата година на пандемията, и не се очаква през текущата година да достигнат глобалното предкризисно ниво от 1600 нови пътнически самолета, според застрахователната група.

За авиокомпаниите това вероятно ще означава връщане към рентабилността предвид силното увеличение на търсенето след края на ограниченията, свързани с коронавируса, и спадащите цени на самолетното гориво. Според проучването превозвачите ще могат да продават отделните места на много по-високи цени, отколкото през 2019 г., което ще доведе до повишаване на тяхната печалба.

Цените на билетите за полети между САЩ и Европа са поскъпнали средно с 23 процента през изминалата година, установиха от „Алианц“.

„След три години на загуби авиоиндустрията може да се върне към рентабилност през 2023 година – това е по-рано от очакваното“, каза Мило Богертс, главен изпълнителен директор за немскоговоряща Европа.

„Все пак липсата на капацитет остава пречка. Това вероятно ще охлади надеждите на авиокомпаниите за момента. За потребителите това означава, че полетите ще останат скъпи“, допълва той.

„Алианц Трейд“ цитира прогнози на международната асоциация на авиокомпаниите ИАТА (IATA), която очаква отрасълът да е на плюс от 9,8 милиарда долара през 2023 година. За сравнение, преди пандемията авиокомпаниите отчетоха печалби от 26,4 милиарда долара през 2019 г. с добро запълване на местата на самолетите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *