Улесняват кандидатстването за социална помощ при пострадало от бедствие жилище

Нови правила разширяват обхвата на подпомогнатите от процедурата по отпускане на социална помощ до 2500 лв. на хора и семейства, чиито жилища са пострадали при кризисни ситуации, съобщават от пресцентъра на МТСП.

Това става след като Управителният съвет на Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) прие промени за облекчаване на процедурата, а обявлението за пускането ѝ по новите правила е одобрено със заповед на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Вече помощите ще се отпускат независимо от дохода на заявилите. Пострадалото жилище обаче трябва да е техен настоящ, постоянен адрес, като отпада изискването то да е техен единствен имот. Така биха могли да кандидатстват повече семейства. Жилището трябва и да е законно построено.

Кризисните ситуации от които може да са пострадали включват наводнения, земетресения, пожари и др. Средствата са предвидени за закупуване на оборудване или обзавеждане на пострадалото жилище или обект в жилищна сграда.

Социална помощ при кризисни ситуации се отпуска от ФСЗ след като пострадалите подадат заявление в общинската администрация по техен настоящ адрес, като е необходимо да представят всички необходими документи.

Обявлението за откриване на процедурата за отпускане на социална помощ от ФСЗ при облекчените условия вече е изпратено до Националното сдружение на общините в Република България и Агенцията за социално подпомагане.ю

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *