Фестивал на етносите в Котел

Уникален над стогодишен килим – чол от колекцията на обект „Кьорпеева къща“ към Исторически музей – Котел, участва за първи път в ежегодната изложба на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Това каза за БТА уредникът на обекта Стефан Иванов. Експозицията е част от фестивала и през годините в нея биват излагани ценни експонати от фонда на обекта, участвали са и частни колекционери.

„Аз съм нарекъл този килим „Невена Госпожина“ по аналогия с героинята на Вазов Рада Госпожина, разказа Стефан Иванов и добави: „Килимът е от къщата на една учителка от Котел, дъщеря на основателя на килимарска работилница Иван Балев. През 1911 г. е изтъкан този уникален килим, който представлява шахматно наредени цветя на черен фон. Изтъкан е от козина и вълна върху памучна основа – много скъпа за времето си. Килимът е обточен с много красив бордюр“.

От всички килими в България само сред котленските има козиняви, каза за БТА Дора Куршумова, автор на книгата „Котленските килими – по-силни от времето“. На другите места от козина са тъкали дисаги, ямурлуци и др. Друго специфично нещо е, че само котленките са обработвали козината, а на другите места това се е извършвало от мъже.

Седмото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим продължава и днес, като в последния ден на културния форум програмата включва пленер „Тебеширен свят“, а следобед ще бъде официалното му закриване.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *