Филип Станев, ИТН: Този бюджет не е добър

Участието на ДПС в управлението не е просто формално, а става въпрос за реална тройна коалиция – ДПС, ПП-ДБ, ГЕРБ. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ депутатът от ИТН Филип Станев.

„ДПС твърдяха, че ще подкрепят този кабинет в името на стабилността, заради това, че има война наблизо, заради това, че ние сме евроатлантическа държава, заради стабилността – финансова, икономическа, обществена, политическа, на страната. Но те твърдяха, че само ще подкрепят. А сега забелязваме реална амбиция за влизане във властта“, посочи той.

Според Станев, ДПС винаги по един или друг начин са участвали във взимането и управлението на ключовите решения в държавата.

„Тук трябва да търсим парите – ДПС никога не са стояли встрани от процеси, в които има пари. И тук става същото нещо, маскирайки го зад някаква евроатлантическа подкрепа. Може да сложим всякакъв етикет на това, което се случва, но истината е, че много скоро ще видим, че то няма да работи в полза на българските граждани“, смята депутатът от ИТН.

„Има такъв народ“ ще гласува „против“ бюджета за тази година.

„Ние ще гласуваме против. Ние го направихме вече на първо четене в Парламента. Ще цитирам думите на един бивш финансов министър, г-н Симеон Дянков, който каза, че това е най-лесно скалъпеният бюджет. Аз ще си позволя, без да съм финанист, да коригирам думите на г-н Дянков – най-зле скалъпеният бюджет. Този бюджет е счетоводен, те го наричат по-пасивен, нереволюционен, не, този бюджет не е добър. Ето, протестите, които видяхме вчера, на полицаи и пожарникари, и то не само те. В много от сферите на дейност на държавата има огромно недоволство от това, което се случва с този бюджет“, каза той.

По отношение избирането на гуверньор на БНБ, Станев припомни, че Димитър Радев е с отдавна изтекъл редовен мандат и коментира, че той е достатъчно близък през годините до ГЕРБ и видимо сега е припознат, признат и харесван от ПП-ДБ.

„Тази „сглобка“ се сглобява не само на ниво кабинет, не само на ниво гласувания в пленарна зала, а и на ниво БНБ и регулатори в страната“, изтъкна той.

Във връзка с избора на председатели на парламентарните комисии Филип Станев заяви, че тези позиции са били предварително договорени и е щяло да бъде като „подхвърляне на милостиня“ към ИТН, БСП, „Възраждане“ да им се даде по една „комисийка“.

„Важен е принципът. Нарушен беше духът на парламентаризма, уважението, това да имаш опозиция, защото без опозиция няма реален политически живот.

Ако политиката беше игра на карти, ние нямаше да можем да играем, защото нямаме карти. Картите се раздават задкулисно, под масата, в колодата има много повече от четири аса. Случва се всичко онова, което не би трябвало да се случва в една демокрация“, каза още той.

По отношение на идеите за ограничаване правомощията на президента, Станев заяви, че тази идея е част от видимо течащата и ширеща се война между изпълнителната власт и президентството, която тече по друга ос – евроатлантическа.

„Тази материя трябва да се докосва много внимателно“, предупреди той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *