Японски ядрен реактор на 49 години ще заработи отново

Японският реактор Такахама, който е стар колкото 1 -ви реактор на АЕЦ Козлодуй, скоро отново ще е в експлоатация.

 

Японската компания „Кансай електрик пауър“ (Kansai Electric Power) пусна отново в експлоатация най-стария ядрен реактор в страната, предаде ДПА.

Реакторът в АЕЦ „Такахама“ в префектура Фукуи, който е на 48 години, ще започне да произвежда електричество от сряда, а в края на август ще достигне пълна мощност, предаде БТА.

Реакторът заработи през 1974 г., а през януари 2011 г. беше изведен от експлоатация и продължи да не работи след земетресението през март и последвалото цунами, което повреди АЕЦ „Фукушима“.

Въпреки честите земетресения Япония продължава да разчита на ядрената енергия, за да намали зависимостта си от газ и петрол. Страната планира да свие въглеродните емисии си нула към 2050 г. За целта още към 2030 г. 20-22 на сто от електричеството ще бъде генерирано от ядрени централи, а 36-38 на сто – от възобновяеми енергийни източници.

За постигане на зелените си цели Япония ще се нуждае от поне 30 работещи ядрени реактори. Наскоро японският парламент промени закона и удължи живота на реакторите до 60 години.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *