5 дизайнерски хитрости за декориране на малко жилище

Битката за квадратните метри е вечният проблем на малките апартаменти.
Вашият апартамент може да изглежда по-голям отколкото е, ако проявите креативност.
Без значение колко харесвате уютния си малък апартамент, със сигурност поне веднъж ви е хрумвало, че ако беше поне  малко по-голям, щеше да е страхотно. Магически трикове има само в приказките, а интериорните дизайнери разполагат с хитрости, които помагат да се избегнат някои грешки и знаят как визуално да направим жилището си по-просторно.
Игра на цветове: Как да създадете хармония с монохромна гама
Тази година най-смелият и енергичен цвят е червеният Viva Magente Въпреки това, не трябва да използвате такива ярки нюанси като основен тон в дизайна на малките стаи. По-добре е да се придържате към по-традиционни решения и да украсите целия апартамент в една гама и стил. Най-често срещаният вариант е бяло, бежово и други светли нюанси, но можете да експериментирате и с ненатрапчиви цветове. Дизайнерите препоръчват използването на не повече от три основни цвята в малки пространства, два от които да са леки.
Умело използване на вертикалното пространство: Усвоете височините
Височините често остават пренебрегвани, но при малките жилища те са от решаващо значение за създаването на комфортно и функционално пространство. Ако в банята не ви достига мястото за шкафове за съхранение, може да монтирате такъв на стената и дори над вратата, ако е възможно. Възползвайте се максимално от всеки свободен ъгъл и ниша и ще видите как дори малкото пространство ще стане удобно и всичко ще ви е под ръка.

Удобство и съхранение в малкия апартамент: Изборът на многофункционални мебели
Когато апартаментът е малък, а искаме да имаме удобствата на голямото жилище, на помощ идват многофункционалните мебели с място за съхранение.
Легло с вградени чекмеджета за спално бельо или разтегателен диван, пуфове, в които можете да съхранявате вещи, или други малки предмети, трансформиращи се мебели – всичко това помага да се спести място и ни позволява да направим малкия апартамент уютен и удобен за живеене. Възползвайте се максимално от стените, като монтирате на тях открити рафтовезакачалки, кукички – всичко това е изключително необходимо в малките апартаменти, където всеки квадратен сантиметър е от значение.
Лекота и пространство: Използване на естествена светлина за създаване на просторен визуален ефект
В малките апартаменти, независимо дали са с отворена планировка или не, дизайнерите съветват да позволим на светлината да влиза безпрепятствено. Щорите и плътните завеси отстъпват място на леките и ефирни пердета от нежни материи като дантела и естествените лен и памук. Цветовата гама е добре да бъде светла, а десена в един тон. Прекалено многото детайли и принтове понякога превземат пространството.
Освен завесите, друга хитрост да накараме малкото жилище да изглежда по-голямо, е да заменим вратите с такива от матово стъкло, което позволява светлината равномерно да изпълни всички помещения. Така стаите ще изглеждат визуално по-просторни, а  жилището ще се изпълни с лекота.

Стъклена естетика: Как стъклото и огледалата внасят модерност в малките пространства
Всеки материал има свой собствен характер. Дървото носи топлина и комфорт, мраморът – лукс и елегантност, а стъклото е най-добрият приятел на малките пространства. Големи прозорци, стъклени врати и прегради,  прозрачни мебели и плотове от стъкло – всичко това прави малкото пространство светло, леко и въздушно.
Ако стъклото пропуска светлина, то огледалото има способността да я отразява. Правилно позиционираните огледала могат да се превърнат в истинска „магическа пръчка“, която с един замах ще увеличи малкия апартамент и ще го направи по-светъл и просторен. Очевиден факт, любим на дизайнерите, който винаги работи чудесно във всяко помещение в жилището.

Мебели за уют и функционалност: Изберете подходящи за малкото пространство
Както показва опитът, във всяка къща в някакъв момент имаме някои не дотам подходящи мебели. Това има много голямо значение, когато става дума за обзавеждането на малки пространства. Избирайте мебели, които са сгъваеми, като маси и столоведивани, които се разтягат и могат да съхраняват вещи, сложете надстройки на гардеробите, за да усвоите пълноценно височините и негативните пространства. Една идея е в хола да изберете компактни фотьойли и канапе, вместо голям и обемист диван.
Декорирането на малкото жилище не е трудно, ако знаете как да използвате пространството си по най-добрия начин. С помощта на тези пет дизайнерски хитрости, можете да създадете уютен и функционален дом, който отразява вашия стил и личност. Не забравяйте, че важната роля имат мебелите, които избирате. Затова се доверете на Мебели Виденов, които предлагат  богат асортимент от качествени и съвременни мебели за всеки вкус и бюджет. Производителят е отговорил и на потребностите на малките жилища със специално разработена серия за тях. Мебели Виденов – вашите партньори за домашен комфорт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *