Близо 1.1 милиона души посетиха форума „Армия-2023“ в Русия

Международният военно-технически форум „Армия-2023“, който бе открит на 14 август в Конгресно-изложбения център „Патриот“ на полигона „Алабино“ и на летище „Кубинка“, приключи с голям успех, съобщава ИТАР ТАСС.

В него участваха около 1500 водещи руски предприятия от отбранителната промишленост, както и 85 чуждестранни компании и организации от 7 страни, които взеха участие, както в експозицията, така и в деловата програма. Организатор на форума бе Министерството на отбраната на Русия.

Събитието е било посетено от 1 093 285 души, отчетоха от руското министерство на отбраната. За седемте дни те са могли да разгледат както експозицията му, така и неговата научна част. Имали са възможност да посетят и различни културно-художествени прояви.

Първите три дни (от 15 до 17 август) форумът е бил отворен само за специалисти и делегации от чужди държави, които са взели участие в научни и бизнес прояви. От 18 август той е можел да бъде посетен и от изкушени любители.

В рамките на изложението руски и международни компании са представили над 28 000 мостри на военни съоръжения и продукти с двойна употреба. Чуждите компании са били 83, което е близо два пъти повече в сравнение с миналата година.

От министерството на отбраната уточниха, че във форума са участвали и делегации от 83 държави. Били са проведени 29 двустранни срещи. Шест държави – Беларус, Виетнам, Индия, Иран, Китай и Пакистан са имали свои национални павилиони.

Специално бе показана изложба с оръжие и техника, които руските части са пленили по време на наричаната от тях спецоперация в Украйна. Става въпрос за над 870 единици бойна техника.

По време на форума „Армия-2023“ Министерството на отбраната на Руската федерация е подписало няколко договора за поръчки на предприятия от военно-промишления й комплекс на стойност над 400 милиарда рубли. По-конкретно са били подписани 11 договора, а по 9 са водени предварителни разговори. В резултат на договореностите руската армия ще бъде обновена с над 2500 нови вида въоръжение, военна и специална техника и с над 1.8 милиона бойни единици за поразяване, подчертаха от руското министерство на отбраната.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *