„Джеймс Уеб“ откри въпросителен знак в Космоса

Космически обект с формата на светещ въпросителен знак е попаднал на едно от последните изображения, заснети от космическия телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ – и учените смятат, че знаят какво може да е това.

Оригиналното изображение в близката инфрачервена област, публикувано на 26 юли, изобразява двойка млади звезди, наречени Хербиг-Харо 46/47. Открити на 1470 светлинни години в съзвездието Вела в галактиката Млечен път, звездите все още се формират активно и обикалят плътно една около друга.Телескопът „Джеймс Уеб“ хвърля сетлина върху произхода на нашата Вселена, но появата на този мистериозен обект на фона на това изображение поставя повече въпроси, отколкото отговори дава.

Космически въпроси

Вероятно за първи път се наблюдава този специфичен обект, казват експертите, но сливането на галактики във форма, подобна на въпросителен знак, се е случвало и преди – включително обратна версия, образувана от галактиките Антена в съзвездието Корвус.

„Формата на въпросителен знак може да е показателна и за сливане, при което тези две галактики си взаимодействат гравитационно. Тази кука на въпросителната отгоре ми прилича много на това, което наричаме приливна опашка, където потокът от звезди и газ е бил откъснат и е излетял в пространството.“

Събирането на повече спектроскопски данни за обекта ще разкрие повече подробности, като например разстоянието и химическия му състав.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *