Димитър Димитров: Зад цялата история със сина ми стои политика на размахване на пръст

Зад цялата история със сина ми стои политика на размахване на пръст. Хибридната война иска принос в нея – ако Русия се уличи още един път в нещо, добре дошло. Освен това, по това време имахме нестабилна политическа обстановка в страната и посолството не може да овладее нещата току-така, съответно трябва да се размаха пръст и да се каже: „Ето – петата колона!„.

Това каза пред БНР бащата на арестувания в Гърция Милан Димитров – Димитър Димитров. Той е представител на фирмата, обвинена за нелегален трафик на забранени за износ интегрални схеми от САЩ през България в Русия.

В края на юни Солунският апелативен съд одобри екстрадицията на 49-годишния българин, който е издирван от САЩ по подозрения, че е продавал американски микрочипове и други високотехнологични елементи в Русия чрез българска компания. Той обжалва решението пред Върховния съд на Гърция, като междувременно остава в ареста. 

Издирваният беше задържан в началото на миналия декември от гръцката полиция в района на Серес на границата на излизане от Гърция, съобщава БТА. През февруари той беше освободен под гаранция и подписка. Срещу него е имало издадена международна заповед за арест от федералния Окръжен съд на Западния окръг в американския щат Тексас за износ на стоки без разрешение, заговор, пране на пари и за деклариране на неверни обстоятелства. 

Задържаният 49-годишен българин, който заявил, че работи като технически директор в българска компания, отрича обвиненията и твърди, че е преследван в рамките на търговската война, започнала между САЩ и Русия през 2014 г. заради събитията в Крим. Той заявява, че въпросните продукти, предмет на обвиненията срещу него, се намират в склад на компанията и не е извършен никакъв износ. 

В предаването „12+3“ Димитър Димитров допълни:

„Доказахме пред съда с тройна експертиза от Софийския градски съд, с описи, нотариално заверени, че всеки неща, за които става въпрос, че са изнесени, се намират в офиса на фирмата. Това са полупроводникови пластини с чипове за памет, които имат широко приложение, използват се и за перални машини, и за смартфони. Това е тривиална памет. За това се убеди и представител на министерството на търговията на САЩ, като през 2018 година посети фирмата, уж за инспекция. Освен това, по-късно Посолството на САЩ в лицето на търговското представителство ни покани официално на конференция по електроника в Сан Диего. В същото време има издадена международна заповед през 2021 година. Нищо не е направено, за да се информира България, че в страната има човек с обвинение. И отива Милан за един ден в Гърция, минава нашето КПП, никакъв проблем, но на връщане – на гръцкото го арестуват“.

По думите на Димитров всичко, изпратено от САЩ към Гърция по случая, „са лъжи и измислици на двама агенти от ФБР„.

„При излизане от ареста го завели в стая и двама души започнали да го принуждават да признае, че е завербуван съветски шпионин и каква е схемата. Той се разкрещял, излязъл, казал на адвокатите си. Но се оказало се, че такива хора „не били идвали в затвора“. Мистерия…“.

Бащата на Милан се обърнал за съдействие към президента, Министерството на външните работи, омбудсмана, съда, Български хелзинкски комитет, евродепутата Елена Йончева:

„Единствено, президентството реагира бързо, като изпрати запитване до въпросните органи, които съм сезирал, за да кажат какво става. Във външното им министерство служителят, който ме интервюира, призна, че подобен абсурд досега не е срещал в практиката си. В министерството на правосъдието им нямало такава преписка“.

На 1 септември Върховният съд на Гърция трябва да обяви дали Милан Димитров ще бъде екстрадиран.

Интервюто на Петър Волгин с Димитър Димитров в предаването „12+3“

По публикацията работи: Лозина Владимирова

https://bnr.bg/horizont/post/101858674/dimitar-dimitrov-zad-calata-istoria-stoi-politika-na-razmahvane-na-prast