До 5000 лева глоба за паркиране или палатка върху дюните

Паркирането върху дюните по българското Черноморие е факт и през това лято. Фрапиращи са случаите на незачитане на законите по северните ни плажове, където стотици туристи разполагат свободно автомобили, каравани и кемпери върху защитените територии. Институциите поставиха табели, които напомнят, че глобите са от 100 до 5 хиляди лева и започнаха проверки.

Един от най-очарователните плажове по северното ни Черноморие – Дуранкулак Юг или по-известен като „Космос“, привлича с тюркоазения цвят на водата и огромната си пясъчна ивица. В непосредствена близост е Дуранкулашкото езеро и заедно попадат в защитена територия, която от няколко години обаче страда от нашествието на наши и чужди туристи.

„Има дни, в които стотици коли са паркирали върху дюните. Съответно в тези дюни гнездят защитени редки птици, които живеят в езерото, а преди птици от езерото ходеха по морския бряг. Имаше пеликани, които се разхождаха, имаше лебеди. Сега това нещо вече не може да се наблюдава“, обясни Иван Начев.

Местните жители настояват този оазис да се съхрани. „Това е най-големият плаж на север от Албена, който е защитен и по „Натура 2000“ и по Рамсарската конвенция, заедно с акваторията, т.е. и плажната ивица е защитена и трябва просто да се осъществява контрол, допълва той.
Според Начев точно липсата на контрол е в основата на проблема.

Наред с хората, които спазват правилата, това привлича множество други, които ги погазват.

Картографирането в случая е изключително важно, защото без него наказателните постановления на полицията падат в съда. Необходимо е и наредбата, която ще регламентира дивото къмпингуване най-сетне да влезе в сила. Създадена още през 2019 година, тя търпи неколкократни промени и предизвика бурни дебати на среща в Народното събрание, но все още не е факт.

Екип на министерството на околната среда и водите направи собствено проучване на състоянието на дюните в Крапец. Те са ценни не само за флората и фауната в тях, споделиха специалистите.

Нарушените дюни имат способността да се самовъзстановят за няколко години, ако хората не им пречат. Затова и от Регионалната инспекция по околната среда и водите поставиха указателна табела за законовите режими.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *