„Евклид” разплита 7 суперзагадки в Космоса

Какво представляват тъмната енергия и тъмната материя, защо се ускорява разширението на Вселената, какво още не знаем за гравитацията, коя е странната пета сила и колко вселени всъщност има?

Предстоят ни толкова много открития, а защо не и нова физика, казва с възторг координаторът на мисията в Европейската космическа агенция проф. Хенк Хукстра.

Телескопът „Евклид“ тежи едва 2 тона, но през следващите 6 години близо 2-те хиляди учени в проекта имат шанс чрез него да разплетат едни от най-големи загадки в Космоса – от какво се състои космическата плетеница, какво представляват тъмната енергия и тъмната материя, защо се ускорява разширението на Вселената и какво още не знаем за гравитацията.

А страничните ефекти от натрупването на тези фундаментални знания може да се окажат епохални – нова физика, която ще преобърне буквално всичко – от полезни технологии в бита до познанието каква всъщност е природата на черните дупки. И отговорът на въпроса – само нашата Вселена ли съществува, или тя е една от още много.

Този супермодерен инструмент на Европейската космическа агенция бе изведен през юли на над 2 млн. км от Земята от ракетата Falcon 9 на SpaceХ. Изумителното е, че „окото“ му ще разгледа всичко на разстояние 10-13 млрд. светлинни години и така ще придобием по-ясна представа за събитията около Големия взрив. С картографирането на една трета от Вселената, за да се проследи развитието й във времето, „Евклид“ ще разчита на два научни инструмента.

Източник:24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *