Зелените искат да се забрани пашата на животни в националните паркове

Зелени активисти и организации искат забрана за паша на животни в трите национални парка.

 

Вече години наред еколозите от коалицията „За да остане природа в България“ се опитват да спрат пашата на животни в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан. Най-настоятелни са от Световния фонд за дивата природа(WWF), чийто директор за България е Веселина Кавръкова – жена на небезизвестния бивш заместник министър на екологията Тома Белев.  

Затова през март 2022г., по време на мандата на Белев, бе приета забрана от Министерство на околната среда и водите, с която драстично се намаляват площите, където пашуват животни.

Нещо, против което неведнъж са се обявявали всички от животновъдния бранш.

Сега зелените отново искат тази забрана да се продължи. Сандов и Белев обаче са заложили и сериозен капан за тези свои искания:

Тези ограничения са включени в Стратегическия план за земеделието. Ако останат в действие това означава, че за българските животновъди завинаги ще остане в сила  забраната за паша в националните паркове.

Това е казус, с който министрите на земеделието, Кирил Вътев, и на екологията, Юлиан Попов,  имат трудната задача да се справят.

Заложените през миналата година от Сандов и Белев ограничения нямат нищо общо с практиката в алпийските държави. Там се стимулира животновъдите да водят животни, най-вече крави, на паша в паркове, защото по този начин естествено се съхраняват тревните покрития.

Освен това държавните институции и ски курортите подкрепят тази практика, защото по този начин екологично се подравняват трасетата за ски, туристическите пътеки и поляни и т.н.

Обичайна гледка от Алпите е добитък да пасе под във високите части на планината – под лифтове, около хижи и езера и други

С какви мотиви швейцарското WWF иска забрана?

На 25 август 2022г. от WWF изпращат становище до Министерство на околната среда и водите, с което искат тотална забрана за паша и в трите национални парка. В него дори плашат държавата с наказателни процедури. Документа е подписан от директорката Веселина Кавръкова.

Един от основните мотиви, с които WWF искат абсолютно да се забрани пашуването е толкова абсурден, че е странно, че може да попадне в официален документ:

„ДОКОЛКОТО ЖИВОТНИТЕ, ОБЕКТ НА СУБСИДИРАНАТА ПАША В НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВЕ, СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕСО, СУБСИДИРАНАТА ПАШАТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ПРОИЗВОДСТВЕНА ДЕЙНОСТ. ПРОЗВОДСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ В ПАРКОВЕТЕ Е ЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА.“

Друг, също толкова нелеп мотив е, че пашуващите животни ще са конкуренция на дивите кози за храна и са заплаха за „ВНАСЯНЕ НА НЕПРИСЪЩИ ВИДОВЕ“ и „НАМЕСА В БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ“.

Трети мотив е, че пашуващите животни ще замърсят водите и бреговете на водните площи.

Ако всичките тези доводи са валидни, това означава, че не само в Националните паркове, но и навсякъде в планините ,равнините и долините в страната трябва да си забрани свободната паша на домашни животни.

Тук възниква и най-важният въпрос към частната неправителствена организация WWF:

Защо в Швейцария не е забранена свободната паша след като толкова сериозно вреди на природата?

Как така в никоя европейска държава няма тотална забрана за паша, а това трябва да си случи само в България, и защо зелените се опитват да саботират българското животновъдство?

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *