Златния еквивалент на синия талон какво се случва.

Синият талон с контролните точки на шофьорите отиде в историята, след като депутатите промениха Закона за движение по пътищата и решението им бе обнародвано вчера в Държавен вестник. От понеделник всички може да не носят със себе си синята хартийка.

Но какво става при това положение със „златния“ талон – жълтото листче, което получавате, ако сте безупречен водач поне в продължение на 6 години, т.е. – нямате наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата през този период, или за този период от придобиването на свидетелството.

Това ставаше просто и лесно – срещу 2 лв. и заявление.

Въпросният талон „Водач на МПС без наказания“ обаче не е описан в Закона за движение по пътищата, където са промените за синия талон. Съответно – няма как да бъде изтрит.

„Златният“ талон фигурира само в една наредба.

Макар и преработвана радикално преди десетина години, когато се намалява броят на наказанията, за които водачите получават „индулгенция“, Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 г. си е валидна и до днес. До февруари 2013 г. картончето даваше привилегия на притежателя му да не губи точки при хващането му независимо за какво нарушение, включително за алкохол.

Единствената му санкцията по Закона за движение по пътищата бе, че златният талон се отнемаше и се заменяше със син. След това наредбата е редактирана и нарушенията, за които няма да ви отнемат точки, бяха редуцирани от 25 на 14.

Става въпрос за по-леки „издънки“: говорене по телефон, светофар на червено, липса на колан, маневра и пр. Връщате златния си талон, и получавате отново син.

Сега с новите законови изменения в Държавен вестник се занулява присъствието на синия талон в Закона за движение по пътищата. Не е ясно какво ще стане с Наредба № I-157 и един от малкото стимули за добрите водачи – златния му еквивалент. Наредбата не е отменена.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *