Инж. Драгомир Драганов откри Националното честване на Деня на миньора

На 18 август в „София Хотел Балкан“ минната общност в България отбеляза с национално честване своя професионален празник – Деня на миньора.

  инж. Драгомир Драганов – председател на Българска минно-геоложка камара

Председателят на Българска минно-геоложка камара (БМГК) инж Драгомир Драганов откри тържественото събитие и поздрави всички работещи в бранша. „Минерално суровинния отрасъл е жизненоважен за нашата икономика.  Той осигурява суровини за всички дялове на индустрията. Неговото значение нараства в условията на зеления преход и усилията на Европа за постигане енергийна независимост и климатична неутралност, за производството на батерии, за ВЕИ, за всички елементи на електроенергийните системи, за електролизери и др. В тази ситуация България разполага с голям потенциал, заемайки едно от челните места по добив на стратегически суровини. Особено важно е да се подчертае, че нашите минни дружества в страната са едни от най-модерните и бързо развиващи се, инвестирайки постоянно в нови и иновативни технологии за добив.“ – заяви още инж. Драганов по време на откриването.

Специален гост бе Министърът на енергетиката Румен Радев. В приветственото си слово той обърна внимание и на предизвикателствата, свързани с енергийната трансформация в Европа и ролята на добивния сектор в нея.

                                Румен Радев

„Един от основните фактори за развитие на съвременното общество е минерално-суровинната индустрия. Тя има безспорно стратегическо значение за икономиката на България“ – заяви още министърът на енергетиката Румен Радев като изтъкна ключовата роля на човешкия ресурс в сектора.

В тържественото честване на празника взеха участие и представители на работодателски и браншови организации, сред които проф. дтн. инж. Николай Вълканов – заместник-председател на КРИБ и почетен председател на БМГК, както и д-р инж. Иван Вутов – заместник-председател на КРИБ, заместник-председателя на Българска стопанска камара Станислав Попдончев и заместник-председателя на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев. По традиция празника уважиха представители на националните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, научни институции и организации, компании от бранша, ветерани и студенти.

Специални гости бяха министърът на енергетиката Румен Радев, директорът на Дирекция „Икономическа и социална политика“ в Министерски съвет Мариета Немска, председателят на Национален статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, директорът на Българска агенция за инвестиции  Христо Етрополски, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Стоян Тошев, заместник-министри на енергетиката, икономиката и индустрията, на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и много други представители на държавни институции, свързани с добивния отрасъл и  кметове на минни региони.