Москва спира да доставя на България резервни части за военна техника

Русия спира доставките на резервни части за руска и съветска военна техника на неприятелски държави и отнема лицензите за право на ремонт на такава техника. Това съобщи за Интерфакс ръководителят на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) на Русия Дмитрий Шугаев, цитиран от „News in France“.

По време на форума „Армия-2023“ Шугаев заяви, че такива мерки се предприемат в отговор на прехвърлянето на оборудване в Украйна.

„По-конкретно, отнемат се лицензи на предприятия за право на ремонт на военна техника руско и съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери тип „Ми“, каза Шугаев.

„Спират се и доставките на резервни части и компоненти за авиационна и друга техника руско/съветско производство, намиращи се в неприятелски държави“, уточни Шугаев.

Той допълни, че агенцията следи отблизо трансфера на военна продукция към трети страни, и припомни, че такива доставки са възможни само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител. В съответствие с този документ вносителят „поема задължения да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна“, уточни ръководителят на отдела.

През юни ФСВТС заяви, че руски оръжия се реекспортират незаконно в Украйна и често се озовават на черните пазари. Преди това агенцията обвини Словакия в грубо нарушение на международните задължения относно реекспорта на оръжия руско производство във връзка с прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна. За прехвърлянето на тези самолети към Киев съобщи и полският президент Анджей Дуда.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *