Българският павилион на Венецианското биенале

Над 10 000 души са посетили българския павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023 от началото на изложението, което бе открито в края на май. Независимо, че е разположен извън основните локации на Венецианското биенале – Giardini и Arsenale, българският павилион се превърна в притегателно място за почитателите на архитектурата и изкуството.

Много от посетителите са споделили своите впечатления по темата на павилиона „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ в книгата за отзиви. Cpeд тях ce срещат ĸaĸтo cилни eмoции, тaĸa и ĸoнcтpyĸтивни предложения и мотивирани мнения.

Концепцията на павилиона е посветена на демографската криза в България, големия брой изоставени училища и изследва възможностите за възраждане на тези райони.

Авторите на проекта организираха поредица от събития, на които бе дискутирана ролята на архитектурата и урбанизацията във възстановяването на обезлюдените райони. Участниците изследваха възможностите за внедряване на технологии и развитие на малките и изоставени населени места. Предложени бяха разнообразни решения като създаването на нови пространства, културни центрове, туристически обекти и подкрепа за местното производство и различни източници на енергия.

Оригиналната концепция за образованието в съчетание с автентични мебели от България осигури висока оценка на българския проект от най-голямата и популярна медийна платформа за култура и съвременно изкуство в Италия – Artribune.

Проектът „Образованието е придвижване от тъмнина към светлина“ на POV Architects бе избран след национален конкурс, организиран от Министерството на културата, Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

Според кураторите в изоставените и пустеещи сгради може да се вдъхне нов живот, затова чрез павилиона те искат да предоставят платформа за дискусия и обмен на информация.

Българският павилион може да бъде разгледан от гостите на Биеналето за архитектура до 26 ноември тази година.

 

Източник