На 10 август започва третото издание на фестивала Open Buzludzha

Възможен ли е мост между миналото и бъдещето? Възможно ли е един от най-ярките символи на комунистическото ни минало да бъде преобразен в пространство за култура, музика и съвременни събития?

На 10 август започва третото издание на фестивала Open Buzludzha.

„Подготвили сме богата програма както през нощта, така и през деня. Ще има три сцени. Концертите ще бъдат до зори, а самата сграда ще бъде осветена с 3D Mapping. Изживяването ще бъде космическо. Посетителите могат да видят дали ще излети паметника на „Бузлуджа“. Това, заедно със звездното небе и Млечния път – ще бъде изключително изживяване. Ще има и горска сцена във вековната гора“, каза в предаването „Тази неделя“ арх. Дора Иванова от Фондация „Проект Бузлуджа“.

„Сградата обединява. Обединихме стотици експерти, доброволци, културни организации, общини. Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Казанлък. Национален фонд „Култура“ ни подкрепи. Тя има силата да обединява. Тя е противоречив обект, създадена е за пропагандни цели. Нашата цел е историята да бъде помнена и да знаят какво се е случило, а поколенията да имат правилното критично мислене към миналото и да изграждат такова към настоящето. Самата сграда е впечатляваща като архитектурно творение. Може да има нов живот като място за съвременно изкуство“, добави тя.

„С екипът ни работихме много години. Изготвен е план за опазване и управление на сградата. Той включва анализ на конструкцията и бъдещите възможни функции на сградата. Имаме стратегия как тя да бъде устойчиво опазена във времето. Най-спешното нещо беше да спрем разрухата на мозайките. Вече има покриви над тях, бяха обработени и не се разпадат. Миналата година изготвихме проект за обезопасяването на сградата и е въпрос на административно решение тя да бъде отворена за посетители“, допълни Дора Иванова.

„Много са обектите, които напомнят не са героизъм, а за трудни периоди от историята. Затова са важни. Поколенията, които не са преживели тази травма и този период, оценен по един или друг начин, те трябва да разберат какво се е случило. Няма как да изтрием историята – тя е такава, каквато е“, посочи Иванова.

бТВ, „Тази неделя“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *