Образователната система нито развива интелигентността, нито емпатията ни .

Какво е зло? Как разбираме дали сме добри, или лоши?

Какво има вътре в нас и кой ни помага да го открием? Кой предмет в училище ни учи да бъдем хора? Отговорите на всички тези въпроси опита да даде в Студио Actualno бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев. Много хора го асоциират със здравната система, но той има и отношение към религията, произхождащо от медицината. „Термините „добро“ и „зло“ произхождат от религиите, а религиите ги взаимстват от метафизиката. Човекът има свободна воля и в нейната приложност търсим доброто и злото. Когато човек се опира на десетте Божи заповеди, можем да смятаме, че е от страната на доброто. Когато се отклонява, казваме, че върши лоши неща“, казва той. В училище със сигурност трябва да се изучава история на религиите, смята д-р Семерджиев. Според него държавата е в дълг на обществото, тъй като не изисква децата да бъдат запознавани с този предмет и да се впуснат дълбочините на познанието. „Няма религия, която да проповядва насилие“, добавя той на фона на разговор за случая с нападението над 18-годишното момиче в Стара Загора.

Интелигентност и емпатия

Семерджиев цитира и интересно проучване от 2019 г., според което в България не развиваме интелигентността в образователната среда. Той постави акцент и върху емпатията, която човекът притежава, но трябва да развива. „Ние имаме възможността да съпреживяваме психическите състояния на хората. А това води до състрадание, милосърдие и добротворство. Тази теория трябва да е част от учебните програми“, смята бившият здравен министър. Тези и още теми, включително какво каза Илко Семерджиев за съдебната медицина и проблемите там, гледайте в целия разговор:

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/interview/ilko-semerdjiev-obrazovatelnata-sistema-nito-razviva-inteligentnostta-nito-empatijata-ni-video-news_2033302.html © Actualno.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *