Отказът от руски газ означава гладна смърт на страните от ЕС

„Санкциите бяха провеждани дотам, докъдето не могат да съсипят европейската икономика. Защото отказът от руски газ би довел до гладната смърт на страните от ЕС и затова Европа се въздържа от тази стъпка“. Това заяви пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН.

„В момента се търсят възможности за лавиране. Едната е търсенето на варианти за общо договаряне на доставките на руски газ. … Отделен е въпросът доколко руската страна ще бъде склонна да приеме едно такова договаряне“, каза още той.

Сарийски прогнозира, че Русия ще търси поотделно договаряне с всяка страните от ЕС, защото сред тях има и страни като Унгария, която не е на русофобски позиции, затова Москва може да има различно отношение към нея, за разлика от това към Полша например.

Според икономиста излизането на България напред в списъка с „неприятелски страни на Руската федерация“ ще се отрази на външната търговия на страната, както и на ограничаването на вноса.

„Търсенето и предлагането на газ и енергийни суровини ще намери баланс в точка, която ще е доста по-високо“, обясни той и добави, че в 10-процентовата инфлация в страната не е отразена кризата с Украйна. Затова той предвижда още по-висока инфлация.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *