Подигравка с парното: Взимат 20% ДДС, а връщат само 9%

След получаването на изравнителните сметки, ако трябва да се доплаща, към момента на фактуриране ще бъде добавен 20% ДДС. Ако обаче трябва да се получават пари обратно, ДДС ще е само 9%, защото задължението е възникнало към момент на действащ 9% ДДС.

„Сега топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без ДДС“, коментира пред БНР Кремен Георгиев, председател на асициацията на топлофикационните дружества. Затова и тази година абонатите ще бъдат неприятно сюрпризирани при получаване на общите фактури на топлофикациите за потреблението за миналия отоплителен сезон, които са известни като изравнителни сметки.

От 1 юли ДДС за парното отново е 20%, а преди това беше 9%. И според столичната топлофикация за тези, които са получили общата фактура с дата 30 юни 2023 г. и имат да доплащат за парно и топла вода за периода от 1 юли 2022 до 30 април 2023 г., ДДС е 9%. Ако обаче фактурата е с дата 31 юли тази година, данъкът става 20%.

Според експерти тук има две особености. Първата е, че фактурата обхаваща два ценови периода. От 1 май 2022 г. до 30 юни 2022 г. мегаватчас парно и топла вода струваха 98,40 лв. За този период ДДС е 20%. От 1 юли миналата година цената скочи с 40% за София, а средно в страната – с 29,73%. С решение на парламента за една година ДДС върху парното бе намален на 9%. Срокът на тази отстъпка изтече на 1 юли тази година.

Според данни на топлофикацията към юни фирмите за дялово разпределение са подали данни за около 12% от клиентите, които са получили фактури с дата на издаване 30 юни. Това означава, че 88% от абонатите ще дължат 20% ДДС върху сумите от изравняването. А когато домакинство е надплатило и има да получава пари, ДДС за периода от май до юни 2022 г. е 20%, за юли 2022-април 2023 г. е 9%. И това е за всички клиенти. Така се оказва, че когато абонат има да доплаща и фактурата е след 30 юни, данъкът е 20%, но ако има да получава, му връщат само  9 на сто. Мотивът е, че клиентът е платил такъв размер на данъка и е редно това да му се възстанови.

Миналата година се получи подобен скандал с начисляването на ДДС върху изравнителните сметки, той се проточи до септември, топлофикациите връщаха пари на клиентите. Тогава пък дружествата начисляваха 20% ДДС върху сумите, след като от 1 юли бе въведен 9% данък. Законодателят втора година не преценява, че при парното е логично данъкът да се променя от началото на отоплителния сезон, а не да се създава напрежение. Още повече, че намаленото ДДС за ресторантите беше оставено до края на годината.

До 4 август без топла вода остават източните райони на София. Това са 20 квартала – от ж.к. „Яворов“ и кв. „Подуяне“ до комплекс „Враня. Причината е спирането на 28 юли на ТЕЦ „София изток“ заради ремонтни дейности. Подменят се спирателни и регулиращи кранове с цел безпроблемна експлоатация.

През август за два дни – от 8 до 10, без топла вода ще бъде другата половина на София. Заради планови ремонтни дейности по газопровод в участъка Горни Богров и Нови Искър ще спре подаването на природен газ към централите „София“, „Земляне и „Люлин“ Това означава, че ще бъде преустановено и топлоподаването от трите централи към домакинствата и бизнеса.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *