По една безплатна банкова сметка на човек

Клиентите на банките могат да имат само по една безплатна сметка за основни операции. Ако човек има повече от една такава сметка, банката ще може едностранно да прекрати договор за платежна сметка за основни операции и ще може да започне да налага такси. Това е записано в проект за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които са пуснати за обществено обсъждане.

При гласуването на бюджета за 2023 г. през миналата седмица депутатите решиха, че банковите сметки за основни операции ще бъдат без ежемесечна такса за поддръжка, ако по тях влизат само пари от заплата. Това означава, че ако по сметката постъпи някаква друга сума, банката ще може да започне да събира такси.

И сега банките предлагат сметки за основни операции, които са с по-ниски такси от традиционните разплащателни сметки. В момента таксите по сметки за основни операции трябва да са под средното ниво на банковите такси за съответната услуга, извършвана чрез разплащателна сметка. Сметката за основни операции може да бъде използвана например за внасяне и теглене на пари, за плащане с карта в магазин, за теглене на пари от банкомат и плащане онлайн, както и за банкови преводи. С приетите от парламента промени сметката за основни операции ще бъде без такса за поддръжка, без такса за теглене на пари в брой от банкомат на същата банка, както и без такса за теглене на пари в брой от офис на банката.

Още през септември всички банки трябва да предлагат сметка без такси, по която гражданите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, обясни финансовият министър Асен Василев по Нова телевизия. „Според евродирективите всички банки трябва да предлагат базова сметка“, допълни той.

Според приетите разпоредби на бюджета за 2023 г. фирмите с над 100 служители задължително трябва да плащат на служителите си по банков път. При дебатите бяха изразени опасения, че така ще бъдат натоварени с такси хората с най-ниски доходи. Асен Василев обясни, че е разговарял с ръководствата на банките и е постигнато съгласие да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси. Той отбеляза, че инициативата за таксите е била подета от самите банки. Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати, но разпоредбата няма да се прилага за теглене на суми  чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *